Pénzügy

Brókerbotrány: ez történt eddig

Tarsolyt elviszik (tarsoly csaba)
Tarsolyt elviszik (tarsoly csaba)

Több, mint két hétig kellett várni arra, hogy a Quaestor-vezért kihallgassák a rendőrök.

„Így mentette ki pár nap alatt a kisbefektetők háta mögött a saját pénzét a kormány” – ezzel a címmel szedte időrendi sorrendbe a brókerbotrány eseményeit a 444, mielőtt még az olvasók elvesznének az események kavalkádjában.

A brókerbotrány kitörésének napja február 23-a, aznap este rendőrök szállták meg a Buda-Cash irodáit, másnap pedig a jegybank bejelentette, hogy visszavonják a cég működési engedélyét, felügyeleti biztos veszi át az irányítást. Ezután kiderült, hogy a Buda-Cash a DRB bankcsoport vagyonát is megdézsmálta, a bankfiókokat ellepték a kétségbeesett ügyfelek, akik nem tudták kivenni pénzüket. A Fidesz politikusai szocialista brókerbotrányról kezdtek el beszélni, az MNB is csatlakozott hozzájuk ebben.

A készenlétisek nyomoznak a Buda-Cash brókercégnél »
100 milliárdos kár lehet a Buda-Cash felfüggesztése mögött »
Brókerbotrány: óriási bajban a banki ügyfelek »
„Szocialista brókerbotrány a Buda-Cash-ügy” »

Március 4-én Orbán Viktor utasítást adott arra, hogy vegyék ki az állami pénzeket a brókercégektől, a nyilvánosságot azonban nem tájékoztatták. Március 5-én a külügyhöz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezetése döntött arról, hogy kiveszik tőkéjüket a Quaestortól. A nyilvánosságot és a kisbefektetőket továbbra sem tájékoztatták. Este a Napi.hu megírta, hogy gondok vannak a Hungáriánál.

Újabb brókercég került bajba »
Brókerbotrány: súlyos dolgokat ismert be az állam »

Március 6-án az MNB felfüggesztette a Hungáriát. Orbán a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy ha tehetné, a brókerbotrány minden érintettjét börtönbe zárná. Kevesebb, mint egy órával a kormányfői interjú után a rendőrség közleményt adott ki arról, hogy az MNB feljelentése alapján letartóztattak négy embert, a Hungária vezetőit.

Orbán: ha én irányítanék, már mind börtönben lenne »
Őrizetbe vették a Hungária Értékpapír Zrt. vezetőit »

Március 8-án Tarsoly Csaba, a Quaestor főnöke válságértekezletet tartott, ahol elmondta, hogy baj van, de Szijjártóék segíteni fognak. Levelet írt a külügyminiszternek és Orbán Viktornak. Másnap kiderült, hogy a kormány nem segít, a külügy pedig jelezte, hogy kivenné a pénzét. A 3,8 milliárdos kifizetést a Quaestor már aznap délután teljesítette, azok viszont, akik korábban kérelmezték a pénzkivételt, nem jutottak hozzá pénzükhöz. A Quaestor március 9-én bejelentette az öncsődöt, amit jogi értelemben viszont nem tett meg, de a nyilvánosság számára kiderült, hogy bajban van a cég. Másnap a jegybank arról számolt be, hogy a Quaestor 150 milliárd forintnyi álkötvényt bocsátott ki.

Újabb brókercéget függesztett fel az MNB »
Brókerbotrány – az MNB szervezett csalást emleget »
Szijjártónak személyesen Tarsoly szólhatott előre a csődről »
„Megadta magát” a Quaestor vezérigazgatója »

Március 16-án a kötvényesek szempontjából hátrányos változásokról döntöttek a Quaestor tuladonosi szerkezetében, a vezérigazgatói székbe pedig a 8 osztályt végzett, büntetett előéletű, korábban közmunkásként dolgozó Orgován Bélát ültették. Március 20-án Tarsoly újra bejelentette a Quaestor csődjét, de kiderült, hogy ezt valójában másodjára sem tette meg.

 

Trükkök trükkök hátán a Quaestornál »
Volt közmunkás került a Quaestor élére »

Március 23-án a külügy sajtóinformációkra reagálva jelezte, hogy nem maradt pénze a Quaestornál, ekkor ismerték el először, hogy egyáltalán tartottak pénzt a cégnél. Majd szerdán Orbán Viktor maga ismerte el, hogy március 4-én ő adott utasítást arra, hogy a minisztériumok mentsék ki pénzeiket a brókercégekből. Tarsoly bejelentette, hogy visszaveszi a Quaestor vezetését, azt mondta, egy tanácsadóra hallgatva szállt ki a cégből, de hibát követett el. Az Index megírta, hogy már három héttel korábban egy meg nem nevezett fideszes politikus egy háttérbeszélgetésen, a Quaestor megnevezésével a brókerbotrány folytatásáról beszélt nekik.

Orbán rendelte el, hogy a külügy kivegye a Quaestornál tartott pénzét »
Ismét Tarsoly Csaba vezeti a Quaestort »
Index: Előre tudták a Fideszben, hogy baj lesz »

Csütörtökön Lázár János és Giró-Szász András állt a sajtó elé, cáfolták, hogy a kormánynak felelőssége lenne a Quaestor bedőlésében azzal, hogy a minisztériumok mindenki más előtt elkezdték kivenni milliárdjaikat. Több mint két héttel az első csődbejelentés után házkutatásokat tartottak a rendőrök, éjjel rendőrautó vitte el Tarsoly Csabát otthonából.

Lázár: Nem ez lesz az a makk, amivel jóllaknak »
Videó: Éjjel vitték el a rendőrök a Quaestor-vezért »

Pénteken reggel a Blikk arról írt, hogy Tarsoly Csaba bizalmasa, Mikuska Zoltán élettársa Polt Péter főügyész lánya.

A főügyész lányával jár a Quaestor-vezér titkára »

Olvasói sztorik