Pénzügy

MNB: március 28-án kötötte a kereskedőház a Quaestoros szerződést, Matolcsy akkor már jegybankelnök volt

matolcsy 1 (matolcsy)
matolcsy 1 (matolcsy)

Az Indexnek árulta el a külügyi tárca, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és a Quaestor 2013 márciusában kötött szerződést. Bár a cég kiegészítő mellékletében az állt, hogy a tulajdonosi jogokat akkor még Matolcsy György gyakorolta, az MNB közölte, a szerződést március végén kötötték, ekkor Matolcsy György már jegybankelnök volt. A cégadatok szerint Szijjártó Péterhez május 10-én kerültek át a tulajdonosi jogok.

A héten derült ki, hogy az állam, pontosabban a Külügyminisztérium egyik háttérintézményének, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek 3,8 milliárd forint értékű állampapírja volt a március 9-én becsődölt Quaestorban, ahonnan éppen aznap vették ki a pénzt, amikor a brókercég lehúzta a rolót.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében azt írta az Indexnek, az MNKH 2013 márciusában kötött szerződést a Quaestorral. A cég kiegészítő mellékletében az állt, hogy ekkor még Matolcsy György alá tartozott. 

“A Társaság alapítói (részvényesei):
Magyar Állam
A Magyar Állam képviseletét, a Magyar Államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét a Nemzetgazdasági Minisztérium, Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, majd 2013. május 10-től a Miniszterelnökségen működő külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkár, Szijjártó Péter gyakorolta.”

Az MNB cikkünk megjelenése után közölte, “Matolcsy Györgyöt a köztársasági elnök 2013. március 4-i hatállyal nevezte ki a Magyar Nemzeti Bank élére, így a hivatkozott 2013.március 28-i keltezésű szerződés aláírásakor már nem volt nemzetgazdasági miniszter.

“Valótlan tehát a cikk azon megállapítása is, miszerint „ebben az időszakban a kereskedőház természetesen nem Szijjártó Péter, hanem Matolcsy György alá tartozott” – írták.

A cégnyilvántartás szerint egyébként a cég feletti tulajdonosi jogok május 10-én kerültek a Miniszterelnökségen működő külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkárhoz.   

Hogy üzletelt az MNKH a Quaestorral?

Erről egyelőre annyi derült ki, hogy az MNKH-nak értékpapírszámlája volt, a pénzt állampapírban tartotta, 2015. márciusában az összeg 3,8 milliárd forint volt. Hogy megtudjuk, pontosan mi volt a szerződésben, az Átlátszó Kimittud rendszerén keresztül közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a tulajdonosi jogokat átvevő külügyi tárcához. 

“A Quaestor korábban mindenfajta felügyeleti vizsgálaton megfelelt, a cégnél történő pénzelhelyezést a felügyeleti szervek soha nem minősítették kockázatosnak” – magyarázkodott korábban a minisztérium a szerződéskötésről.

Matolcsy György gazdasági minisztersége után a Magyar Nemzeti Bank elnöke lett. Az MNB függesztette fel részlegesen a Quaestor tevékenységi engedélyét, és az MNB tett feljelentést is a cég ellen.

A Magyar Nemzeti Bank felelősségét az ügyben Bodnár Zoltán vezette fel korábban. A Magyar Liberális Párt gazdaságpolitikusa azt mondta: Matolcsy Györgynek a gazdasági bizottság előtt kellene számot adnia arról, miként fordulhatott elő, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem vette észre a vállalati kötvénypiacon, hogy megjelenik 150 milliárd forintnyi nem engedélyezett kötvény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik