Pénzügy

Quaestor-károsultak: állampapírokkal kártalanítsák a befektetőket

A Befektető-védelmi Alap segítségével és állampapírokkal kártalanítsák a Quaestor befektetőit, kérik a károsultak, akik azt is várják, hogy Matolcsy György és Varga Mihály vállalja a felelősséget az ügyben.

A Quaestor-károsultak a Facebookon egy zárt csoportban írtak levelet Matolcsy Györgynek, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Polt Péter legfőbb ügyésznek és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek. Azt követelik, hogyha az állam felelősen akar eljárni a károsultak ügyében, akkor ne csak – a hasonló eseteket elkerülendő – szigorú szabályozás bevezetésével, hanem, ha másként nem lehetséges, állampapírokkal kárpótolja a befektetőket. 

A károsultak arra hivatkoznak, hogy Varga Mihály Barcza Györggyel, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójával korábban úgy nyilatkozatott, hogy a magyar kisbefektetők akkor járnak a legjobban, ha állampapírokat vásárolnak. “Az MTI-nek tett nyilatkozatukból kiderül, hogy az államnak a csökkenő kamatkiadások miatt 150 milliárd többlet mozgástere nyílt államkötvény kibocsátásra. Ez a 150 milliárdnyi mozgástér véletlenül pontosan fedezni tudja azt az óriásit hibát, amelyet a magyar állam pénzfelügyeleti ellenőrző szervei elkövettek, amikor hagyták, hogy egy kis tőkéjű fantom cég, kihasználva a Quaestor Zrt.-be vetett bizalmat a befektetők megtévesztése mellett 150 milliárdnyi fiktív kötvényt dobjon a piacra” – emlékeztetnek a befektetők.

“Ha nem így tesz (az állam – a szerk.), az végzetesen megrendíti a bizalmat a Magyarországon befektetni szándékozókban és a magyar jogállamban, annak pedig beláthatatlan következményei lehetnek az egész országra nézve. Most még lehet ebben úgy lépni, hogy az ne okozzon társadalmi-gazdasági-politikai károkat” – írják. Azt várják továbbá levelük címzettjeitől, hogy világos nyilatkozatokat tegyenek az ügyben, illetve nyugtassák meg a befektetőket, valamint vállalják azt a felelősséget, ami a Quaestor-ügyben terheli őket .

A károsultak szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, majd a jegybank több súlyos szakmai mulasztást is elkövetett a Quaestor-botrányban. Rajtuk kívül hibáztatják a legfőbb ügyészt, mert nem helyezte vizsgálati fogságba a cégvezetőket. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik