Pénzügy

Pert vesztett az OTP Ingatlanlízing – nincs tovább

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az OTP Ingatlanlízing Zrt. ellen hozott elsőfokú ítéletet, és kimondta, hogy sem az Alkotmánybírósághoz, sem az unió bíróságához nem mehet a pénzintézet.

A kedden kihirdetett ítélet szerint a pénzintézet forinthitel-szerződései tisztességtelenek. Az ítélőtábla egyúttal elutasította a felperes pénzintézetek kérelmét arra, hogy a bíróság az Európai Unió bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezzen, valamint az Alkotmánybírósághoz forduljon a 2014. évi 38-as törvény alkotmányellenessége miatt.

A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet helyben hagyta, de indoklását részben módosította, valamint egyes részeket mellőzött. Álláspontja szerint ugyanis nem maradhat az ítéletben többek között olyan megfogalmazás, amely azt a látszatot kelti, hogy az állam perben betöltött szerepének tisztázásához az uniós jog értelmezése szükséges, hiszen a törvényszék a konkrét előzetes döntéshozatali indítvány elutasítása során sem tulajdonított az állam szerepének jelentőséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik