Pénzügy

Külügyminisztérium: minden rendben volt a quaestoros pénzelhelyezéssel

magyar nemzeti kereskedőház (magyar nemzeti kereskedőház)
magyar nemzeti kereskedőház (magyar nemzeti kereskedőház)

Nem a brókercég bóvlipapírjaiban, hanem állampapírban tartották a pénzt.

Kedden reggel írtunk arról a 444 nyomán, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) háttérintézményeként működő Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a Quaestor bóvlipapírjaiban tartotta az adófizetők pénzét. A tárca reagált az írásra.

A KKM határozottan cáfolta, hogy információik lettek volna a Quaestor pénzügyi helyzetéről és ezért vette volna ki a Magyar Nemzeti Kereskedőház a tőkéjét a brókercégtől. Mint írják: a Quaestor csődjét az okozta, hogy az engedélyezettnél nagyobb mennyiségben bocsájtott ki kötvényeket, és mikor a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír csődje után az ügyfelek jelentős része elkezdte kivenni pénzét, a brókercég már nem tudta biztosítani a kötvények ellenértékét. A minisztérium közölte: gondosan járt el, amikor figyelve a piaci folyamatokat és azt, hogy mi történik a brókercégeknél, a többi ügyfélhez hasonlóan kivette a közpénzt a cégtől.

A minisztérium arról is tájékoztatott bennünket, hogy az Eximbank és a MEHIB nem vezet és nem is vezetett számlát a Quaestor-csoportnál, semmilyen pénzpiaci kapcsolatban nem áll vele, igaz, ilyen állítások nem is szerepeltek a cikkünkben, érintőlegesen sem.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházzal kapcsolatban azt írják: az intézmény 2013 márciusában kötött szerződést a Quaestorral. A brókercég korábban minden felügyeleti vizsgálaton megfelelt, az ott történő pénzelhelyezést a felügyeleti szervek soha nem minősítették kockázatosnak. A kereskedőháznak értékpapírszámlája volt, a szerződés szerint abban csak állampapír lehetett, kockázatos ügyeleteket nem kezdeményezett. Mivel a pénzt nem a Quaestor vállalati kötvényeiben, hanem állampapírban tartották, a tőkekivétel nem járult hozzá a cégcsoport csődjéhez.

A kivett összeg 3,8 milliárd forint volt, a kivételről március 5-én döntöttek.

„A körültekintő döntésnek köszönhetően a közpénz nem került veszélybe, nem veszett el” – közölte a tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik