Pénzügy

Brókerbotrány: önkormányzatok óriási bajban

Buda-Cash (Buda-Cash)
Buda-Cash (Buda-Cash)

A gond az, hogy a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír önkormányzati ügyfelei ki vannak zárva a Beva kártalanításából. Több milliárd forintjuk ragadhatott be emiatt.

Legalább három önkormányzat érintett a brókercégek csődjében olyan módon is, hogy értékpapírban lévő vagyonukat a Buda-Cashnél vagy a Hungária Értékpapírnál tartották – adta hírül a vg.hu.

Mint írtunk róla, a 100 milliárd forintnyi nagyságrendű ügyfélpénz eltüntetésével vádolt Buda-Cash felszámolása már elindult, sőt a Befektető-védelmi Alap (Beva) is közölte: péntektől már jelentkezhetnek nála a károsultak a kárigényeikkel. Az önkormányzatok viszont hiába várnak kártalanításra, őket – az Országos Betétbiztosítási Alaphoz (OBA) hasonlóan – a Beva kártalanításából is kizárják. Így csupán abban reménykedhetnek, hogy a számláikon lévő értékpapír-állomány nem, vagy nem teljesen tűnt el – jegyezte meg a lap. Különben pedig a 6 millió forintos Beva-s kártérítés nem fedezné ezen befektetések rétékét, ami több millió forintnyi lehet.

Mint a lap emlékezetetett rá, már a DRB-nél is 84 önkormányzat számlája fagyott be, azonban ezeken jellemzően kisebb összegek (legfeljebb néhány tízmillió forint) lehettek.

Ha kíváncsi, melyik önkormányzatok kerültek bajba, és vajon milyen megoldás jöhet szóba, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik