Pénzügy

828 ezer forintot vehet el a családi büdzséből

szja (szja)
szja (szja)

Alaptörvény-ellenes az szja-bevallás útmutatója: ahol a családi adókedvezménnyel kapcsolatos tudnivalókról ír, ott ellentmond egy ponton az Alkotmánybíróság tavalyi határozatának.

A NAV által közzétett 1453-as személyi jövedelemadó bevallás kitöltési útmutatója Angyal József okleveles adószakértő szerint az 50. oldalon a 3. bekezdésben szereplő szöveg indoklásában hibás. És nem mellesleg az Alkotmánybíróság szerint Alaptörvény-ellenes is.

Az adószakértő szerint ha valaki a kitöltési útmutató szerint jár el, 828 ezer forinttal rövidíti meg a pénztárcáját.

Kijavítva

Angyal József ki is javította a kitöltési útmutató szövegét, hogy az megfeleljen az Alkotmánybíróság 14/2014. (V.13.) AB határozatának. Ebben CSUPA NAGYBETŰVEL jelzi a beiktatandó szövegrészt. Ennek megfelelően az egy gyermek után járó családi adóalap-kedvezmény nem 62 500 forint, hanem 206 250 forint.

Az adószakértő szerint a szöveg helyesen:

“Abban az esetben viszont, amikor a szülők szintén élettársak és közös háztartásban három kiskorú gyermeket nevelnek, akik közül egyikük az anya, egyikük pedig az apa vérszerinti gyermeke, és van egy a közös gyermekük is, akkor a családi pótlékra jogosultság a következők szerint alakul: a nem közös gyermekekre tekintettel a vér szerinti szülők, a közös gyermekekre tekintettel – döntésük alapján – vagy az anya vagy az apa jogosult. Figyelemmel arra, hogy a “kapcsolatba hozott” gyermekek esetén a nem vérszerinti szülő nem válik jogosulttá a családi pótlékra, így nála az élettársa gyermekét KEDVEZMÉNYEZETT eltartottként nem lehet figyelembe venni, DE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 14/2014. (V.13.) AB HATÁROZATÁNAK MEGFELELŐEN ELTARTOTTKÉNT FIGYELEMBE VEHETŐ. A közös gyermek mindkét szülőnél kedvezményezett eltartottnak minősül, ezért az élettársaknál személyenként legfeljebb két fő lehet a KEDVEZMÉNYEZETT eltartottak száma ÉS HÁROM FŐ LEHET AZ ELTARTOTTAK SZÁMA. Ebből következően az adóelőlegnél mindegyikük a saját gyermeke után havonta 206 250 forint, a közös gyermek után pedig egyikük vagy döntésük alapján közösen összesen havonta 206 250 forint lehet a családi kedvezmény. A “hozott” gyermekekre tekintettel év közben nem, de év végén a bevallásban megoszthatják a családi kedvezményt.”

Emlékeztetőül szja tv. 29/A.§ (4) – (5) bekezdés: “kedvezményezett eltartott”, aki után családi pótlékra jogosult a magánszemély és ezen felül “eltartott”, akit figyelembe lehet venni a családi pótlék megállapítása során.

Felhívtuk Ruszin Zsolt adószakértőt, aki egyetértett Angyal József megállapításával.

A NAV-nál is érdeklődtünk, szerintük igaza van-e az adószakértőnek, és ha igen, korrigálják-e az útmutatót? Arra is kíváncsiak voltunk, hogy ha valaki a vázolt szituációban a magasabb adókedvezménnyel számol, azt elfogadják-e (figyelembe véve az AB határozatát)? Amint küldik a választ, közölni fogjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik