Pénzügy

Tovább szívja az állam a vállalkozások vérét

korhaz(210x140).jpg (kórház, )
korhaz(210x140).jpg (kórház, )

Rengeteggel adósok az állami szervek a beszállítóiknak. Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó szervek tartozásállománya 107 milliárd forintra hízott.

A Magyar Államkincstár által jelzett február végi 107 milliárd forintos költségvetési tartozás 8,4 milliárd forinttal több, mint amennyit január végén jelentettek.

A 107,0 milliárd forintból 9,5 milliárd forint szállítói finanszírozású, döntően uniós projektekhez kapcsolódó tartozás, amely 1,0 milliárd forintos csökkenést mutat az előző havi adatokhoz képest. Szállítói finanszírozású projektnél a projekt végrehajtásában részt vevő intézményt megillető támogatás összegét közvetlenül a szállító számlájára utalja a közreműködő szervezet, de a kedvezményezett intézmény könyvelésében ki kell mutatni a szállító felé fennálló kötelezettséget mindaddig, amíg annak pénzügyi teljesítése meg nem történik. Amennyiben a kötelezettség lejárt, úgy azt a tartozásállományról szóló adatszolgáltatásban is szerepeltetni kell.

Az összes tartozásból 30 nap alatti 34,4 milliárd forint, 30 és 60 nap közötti 20,9 Milliárd forint, 60 napon túli lejáratú 49,9 milliárd forint, átütemezett tartozás (esedékessége megállapodás alapján későbbi időpontra lett átütemezve) 1,8 milliárd forint.

A vállalkozásoknak tartoznak a legtöbbel

A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 7,4 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás összege 1,6 millió Ft, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya – amelyből 3,1 mrd államháztartáson belüli tartozás – 98,0 milliárd forint.

A tartozásállományból 77,4 milliárd forint (az összes tartozás 72,3 %-a) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket). A 77,4 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,4 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaival szemben fennálló tartozás összege 0,3 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya – amelyből 1,8 milliárd forint államháztartáson belüli tartozás – 76,7 milliárd forint.

Az adatszolgáltatásra kötelezett 691 intézményből mindegyik teljesítette adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adós intézmények száma tárgyhóban 385, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 132 intézmény rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik