Pénzügy

Brókerbotrány: duplája is lehetett volna a kártalanítás

Buda-Cash (Buda-Cash)
Buda-Cash (Buda-Cash)

A hazai Befektető-védelmi Alap az uniós minimumot téríti meg, azaz legfeljebb 20 ezer euróig fizet a károsultaknak.

A mostanában kirobbant brókerbotrányok miatt reflektorfénybe került a hazai Befektető-védelmi Alap (Beva). Ők azok, akik részben vagy egészben mérsékelhetik a befektetők veszteségeit. (Kivéve a Quaestor-kötvénykibocsátás ügyét, mert az más kategóriába esik.)

Itthon, hasonlóan sok más európai országhoz, az EU által előírt minimális összeget fizeti a kártalanítási alap, azaz legfeljebb 20 ezer euróig (6 millió forintig) kártalanít. Ezen belül is 1 millió forintig 100 százalékban, felette 90 százalékban.

De mint a Portfolio.hu megjegyzi, a kártalanítási összeg lehetne ennek két és félszerese is. Ugyanis az Európai Bizottság évekkel ezelőtt benyújtott egy módosító javaslatot, mellyel egységesen 50 ezer euróra (mintegy 15 millió forintra) emelték volna a kártalanítási alap alsó határát. Csakhogy ebből mostanáig nem lett semmi, hiába kritizálják sokan a jelenlegi rendszert.

A lap annak is utánanézett, melyik országban mennyi a minimális kártalanítási összeg. Kiderült, hogy a többségnél a 20 ezer eurót tartják, de van, ahol nem. Franciaországban például 70 ezer, Spanyolországban pedig 100 ezer euróig áll helyt az ottani befektető-védelmi alap. A lap kérdésére a Beva azt mondta, ők is azért a 20 ezer eurót tartják, mert a többség ehhez igazodik, és ez a minimum.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik