Pénzügy

Így betonozza be a rezsicsökkentést

Austrotherm (Austrotherm)
Austrotherm (Austrotherm)

Persze jó, hogy olcsóbb lett az energia. Csak kérdés, hogy meddig lesz ez így. Aki mindig keveset akar költeni, az ennél biztosabbra megy. A hőszigetelés például tartós megoldás a rezsiproblémákra, mert örökre és jelentősen csökkentheti az energiafelhasználást.

Rezsicsökkentés ide vagy oda, egy szigeteletlen házban vagy lakásban most is jóval többet kénytelen a tulajdonos költeni havonta, mint az feltétlenül muszáj lenne. A téli hidegben a magas fűtési költségek, a nyári hőségben a klímahasználat duzzaszthatja fel a fizetendőt.

Pedig nem kellene, hogy ez így legyen, hiszen a húzós számlák lefaragására jó eszköz lehet a hőszigetelés. Amikor ezt mondjuk, akkor elsősorban a falak hőszigetelésére gondolunk, és nem véletlenül: ez a ház legnagyobb felülete, így itt szökik el a legtöbb hő. Tegyük fel, hogy belevágunk. De megéri-e? A válasz egyértelmű igen. Mondjuk, hogy miért.

Ennyit takaríthat meg vele

Gyakorlatias kérdés, hogy milyen vastag hőszigeteléssel mennyit tudunk megtakarítani. A mai magyar építési gyakorlatban a 7-10 cm vastag hőszigetelés az általános, amivel eléggé hátul kullogunk. A legtöbb európai országban ezen a téren is már jóval előttünk járnak. A szomszédos Ausztriában például 15 cm feletti az átlagos elvárás, a szerb előírásokat pedig minimum12 cm vastag szigeteléssel lehet kielégíteni.

A hazai előírások nemrégen változtak. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki felújítást tervez, és az utólagos hőszigeteléshez támogatást (pályázati pénzeket) venne igénybe, úgy egy hagyományos B30-as téglafalat legalább 14 cm vastag polisztirolhab hőszigeteléssel kell beburkoltatnia. Ha pedig a hatékonyabb, Grafit típusú hőszigetelést alkalmazzák, az sem lehet 11 cm-nél vékonyabb. Íme, egy kis segítség a vastagság kiválasztásához.

És mit érhetünk el mindezzel? Kapaszkodjanak meg: a fal hőveszteségét akár 80 százalékkal is lecsökkentheti a profi hőszigetelés, ami a ház fűtési költségét a felére is leviheti, mint azt a konkrét példák is mutatják.

Fotók: Austrotherm Kft.

Fiatalnak, idősnek is megéri

És hogy kinek miért érdeke energiatakarékos házat építeni? Mindenkinek érdemes ezt a kérdést feltennie magának. A fiataloknak a gyerekük jövője miatt, mert a kevesebb elégetett tüzelő kisebb környezetrombolással jár. A középkorúaknak azért, mert a kamatok zuhanása mellett ez az egyik legjobb befektetés: 15-25 százalékos hozamot ad és az épület értékét is növeli a beruházás. Az idősebbek pedig nyugdíj-előtakarékosságként számíthatnak a hőszigetelésre: idős napjaikra nem kell a magas számláktól rettegniük.

Végül mindhárom korosztálynak bónusz az egyenletesen meleg, komfortos lakás, ahol a falakból nem süt a hideg, és nyáron sem reked meg az elviselhetetlen meleg.

Elgondolkodott, de még szüksége lenne egy kis ráhangolódásra? Nézze meg ezt a jópofa párperces animációs filmet arról, hogyan is zajlik a hőszigetelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik