Pénzügy

Otthon melege – hőszigetelés akár féláron

Austrotherm  (Austrotherm )
Austrotherm  (Austrotherm )
Komplex felújítással idén már nemcsak a panelok, hanem a legalább 5, legfeljebb 60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek is pályázhatnak a vissza nem térítendő állami támogatásra.

Újdonság az idén kiírt “Otthon Melege” pályázatnál, hogy a korábbiaktól eltérően már nem csak a panel épületekben lakók indulhatnak. Ezúttal a legalább 5, legfeljebb 60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek komplex energetikai beruházásaira is kapható pénz. Ha pedig az április 30-a után beadott pályázaton nyernek a lakóközösségek, úgy akár a felújításra költött összeg 50 százalékát is megkaphatják, vissza nem térítendő támogatásként.

Mintegy 20 ezer lakás korszerűsítésére futhatja

A bruttó 10 milliárd forintos keret mindenképpen kecsegtető, várhatóan 20 000 lakás korszerűsítését lehet majd belőle megvalósítani. A forrást régiós alapon osztják el, a Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiindulva. Vagyis az alapján dől el a keretösszeg, hogy régiónként hány társasházi épület van.

Az energetikailag nem megfelelő lakások aránya egyébként ma 70 százalékos, ehhez képest a pályázattal támogatható lakásszám nem éri el a hazai lakásállomány fél százalékát sem. Van még tehát feladat, ha a teljes hazai lakásállományt korszerűsíteni szeretnénk. Viszont ez a mostani pályázat is egy újabb jó lehetőség ahhoz, hogy könnyebben belevághassanak a lakóközösségek a felújításba.

Fotó: Austrotherm

Kik pályázhatnak?

A pályázaton – építési technológiától függetlenül – a következő társasházak és lakásszövetkezetek tulajdonosi közösségei igényelhetnek állami támogatást:

►    Olyan épületek (egyedi fűtés esetén lakások), ahol már van hőszabályozás és mérés. Ha nincs, akkor a pályázat részeként ezt is meg kell oldani.

►     Azok a távfűtéssel, házközponti fűtéssel, illetve lakásonként egyedi fűtéssel ellátott 1946 után épült többlakásos házak, amelyekre legkésőbb 2006. december 31-éig kiadták az építési engedélyt.

Milyen célt kell elérni?

A megvalósításnál kötelező feltétel, hogy a beruházás révén a házak megújuló energiát is használjanak. A támogatás elnyerése attól is függ, hogy a felújítással mennyivel lesz energiatakarékosabb a ház. Amennyiben egy épület a beruházást megelőzően nem éri el a „C” energetikai minősítési osztályt, úgy a beruházás befejezésével legalább ezt el kell érnie.

Ha viszont a ház már a beruházás előtt is megfelelt a „C” kategóriának, úgy a felújítás után legalább két minősítési osztályt kell javítania a besorolásán. Ilyen jelentős javulást pedig csak kellően vastag hőszigeteléssel lehet elérni. A szigetelési vastagság kiválasztásához további információkat itt találhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik