Pénzügy

Magánnyugdíj: két pénztár már “megmenekült”

Két magánnyugdíjpénztárnál már befizette a tagok 70 százaléka a tagdíjat, ez pedig azt jelenti, hogy ezek a pénztárak megmaradnak. Ám másik kettő továbbra is bajban van.

A legnagyobb magánnyugdíjpénztárnál, a Horizontnál honlapjuk legfrissebb tájékoztatása szerint a tagok 79 százaléka már befizette a 2015-ös egész éves tagdíjat, és mindössze 7832 tag nem fizetett. A magánnyugdíjpénztárnak egyébként 39 ezer tagja van 124 milliárd forintos vagyonnal. A Budapest Magánnyugdíjpénztárnál a legfrissebb adatok szerint a tagdíjfizetők aránya 77 százalék – összegezte az én pénzem című pénzügyi portál.

Ezek az adatok azért fontosak a két pénztár számára, mert egy tavalyi törvénymódosítás szerint magánnyugdíjpénztár csak akkor működhet, ha a tagság 70 százaléka fizeti a tagdíjat. A pénztárak kivéreztetését célzó törvényt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter terjesztette be az elmúlt év végén.

Két magánnyugdíjpénztár azonban még nem teljesítette a feltéltelt. A pénzügyi portál cikke szerint az egyik a Szövetség Nyugdíjpénztár. Esetében annyit lehet tudni, hogy 50 százalék felett van a tagdíjfizetők aránya, és a havi 400 forintos tagdíjat havonta szeretné beszedni a kassza. Az MKB pedig folyamatosan keresi a tagság azon részét, amely a levelekre még nem jelzett vissza. Az MKB-nál egyébként februárban már a tagság 51 százaléka fizetett tagdíjat.

“A tagdíjfizetéssel egyébként semmilyen kockázatot nem vállalnak a magánnyugdíjpénztári tagok, ugyanis a tagdíj visszajár, ha a pénztár végelszámolással megszűnik, és a tag nem lép át másikba” – olvasható a cikkben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik