Pénzügy

A dunai hajózás fejlesztése is titkos lehet

duna (duna)
duna (duna)

A TEN-T belvízi transzeurópai közlekedési hálózat előkészítését is kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány.

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a TEN-T belvízi transzeurópai közlekedési hálózat előkészítését – olvasható a Magyar Közlönyben.

A TEN-T egy nagyszabású uniós közlekedési projekt, a távolsági áruszállítást fejleszti a tagállamokban. Összekapcsolják az utakat, hogy hatékonyabban lehessen árukat szállítani. Van egy belvízi része is, nálunk ez főként a Duna hajózhatóságának javításáról szól. A projektet döntő részben az unió pénzeli, kisebb részben a magyar kormány. A TEN-T kiemeltté nyílvánítása azért is különösen érdekes, mert az unió különböző környezetvédelmi elvek szigorú alkalmazását állította fel ezekre a beruházásokra.

Nem kell bajlódni a közbeszerzéssel

Ha a kormány egy beruházást nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű nyilvánít, gyorsabban és kevésbé ellenőrizhetően tudja ezeket a projekteket megvalósítani. Nem kell hosszan bajlódni a társadalmi egyeztetéssel, a hatástanulmányok határidejével, az állampolgári jogorvoslatok teljességével. Bizonyos esetekben a közérdekű adatkérést is korlátozhatják, nem kell közbeszerzést kiírni, és a kormány jelölheti ki az engedélyező hatóságokat is. Így a dunai hajózás fejlesztésénél is elképzelhető, hogy egyes részei titokban maradnak, vagy azokra nem írnak ki közbeszerzési pályázatot, mint ahogy ezt más projekteknél is láthattuk.

A legismertebb kiemelt beruházás, ahol mindent titkosítottak, a paksi bővítés. Itt nemcsak a szerződés nemzetbiztonsági és műszaki részeit titkosították, hanem azt is, hogy milyen magyar vállalatokat, milyen alapon választ ki a kormány a paksi beruházásra, és azok majd mennyiért végzik a munkát.

Többek között kiemelt jelentőségű beruházás még:

–         a Miniszterelnökség Budai Várba költözése,

–          Gül Baba türbéjének felújítása

–          a budapesti Párizsi Udvar fejlesztése

–          a szolnoki stadion felújítása

–          három budapesti szálloda felújítása

–          a kisvárdai stadion felépítése.

A kiemelt ügyekről szóló törvényt 2006-ban hozták, a Fidesz többször módosította. A kormány egyre több beruházást nyilvánít nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségűvé. Jellemző, hogy az első évben (2006-ban) négy esetben döntött a kormány kiemelt jelentőségű ügyről, addig 2012-ben már tizenegy beruházáshoz kapcsolódó jogszabályt fogadtak el. Jelenleg több mint 50 beruházás kiemelt jelentőségű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik