Pénzügy

Újabb brókercéget függesztett fel az MNB

MNB (MNB)
MNB (MNB)

Pánik az értékpapírpiacon. Öncsőd után a jegybanki felügyelet intézkedett a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyének részleges felfüggesztéséről.

A legújabb hírek a másik két ügyben

Az MNB kedden közzétett végzésében részlegesen felfüggesztette a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét. A nap folyamán sor kerülhet felügyeleti biztos kirendelésére is az intézményhez.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a QUAESTOR Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-vel szemben hétfői napon indított célvizsgálata során a társaságnál észlelt szabálytalanságok miatt részlegesen felfüggesztette a befektetési vállalkozás tevékenységi engedélyét.

Amennyiben a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa úgy dönt, az MNB ma felügyeleti biztost is kirendelhet az intézményhez. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat – írja az MNB.

A felügyleti biztos kirendeléséről a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa végül dél körül döntött. Ő még kedden  átveszi az intézmény irányítását az  igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. Az intézkedések hatálya alatt – a szabálytalanságok tisztázása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. 

Eközben a parlement gazdasági bizottságának ülésén

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek. 

A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, de a felügyeleti biztos az ügyfelek érdekében zárhatja a nyitott pozíciókat. A biztosról való döntés esetén a felügyeleti biztos kedden átveszi az intézmény irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodik a megfelelő működésről. Az intézkedések hatálya alatt – a szabálytalanságok tisztázása érdekében – az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel.

Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb a jegybanki vizsgálat lezárásáig érvényesek. Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet.

Öncsőd és MNB-s felfüggesztés után

A külügy rögtön szerződést bontott a céggel

A Quaestor az ügyfelek türelmét kéri

Megrohanták az ügyfelek a Quaestort

A tőzsde is felfüggesztette a Quaestort

Öncsődöt jelentett a Quaestor Financial Hrurira Kft. hétfőn

“A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (…) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit.

A kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon ügyfeleink egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges” – olvasható a a brókercég hétfő késő esti közleményében.

Hétfőn Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta az MNB illetékes vezetőjét erről, valamint arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett – közölték.

“Az önmagunkkal szembeni csődeljárás technikai döntés részünkről, mert cégcsoportunknak van vagyona és jövőértékű vagyona, így ebből minden ügyfél a pénzéhez juthat” – írták.

Most akkor pánik van?

A Quaestor közlése alapján szakérőt kérdezett erről az FN24. Bilibók Botond a Concorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója nem tapasztal pánikot az értékpapírpiacon. A befektetési alapok nem vezetnek számlát, az általuk kezelt vagyon kötelezően banki letétkezelésben van, így az ügyfelek pénze – a befektetési alapok esetében is – bankok felügyelete, ellenőrzése alatt áll – mondta megkeresésünkre. Más szakértő is hasonló véleményen volt!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik