Pénzügy

Lakáslegek – elképesztő árak a fővárosban

Az utóbbi egy évben érezhetően megváltozott a vevők érdeklődési köre, és alkupozíciója is. Mást keresnek most, és egészen más áron jutnak hozzá, mint tavaly februárban.

A Duna House eladási adatai szerint az utóbbi évben sok minden látványosan megváltozott a fővárosi lakáspiacon. Budán teljesen átrendeződtek a tranzakciókban szereplő ingatlanok paraméterei egy év alatt. Tavaly februárban a megvett lakások fele 5-15 millió forint közé esett, idén azonban minden második már 10-20 millió közötti volt. A 30-35 milliós sáv is jelentősen megugrott a két időszak összehasonlításában, 2-ről 10 százalékra.

Ugyanezt az eltolódást látni a négyzetméter-sávokban is, hiszen mindezek hátterében az utóbbi év jelentős drágulása áll – magyarázza az ingatlanos cég. Pesten hasonló változást figyeltek meg, de kevésbé markánsan.

Ebből választhatnak most a vevők

Kínálati oldaltól közelítve a piacot: a Költözzbe.hu statisztikája szerint ma az eladó lakások átlagára a fővárosban 21,5 millió forint, mérete 67 négyzetméter (több mint 15 ezer eladásra kínált ingatlan adatai lapján).

A fővároson belül 10,3 millió forint (XX. kerület) és 55 millió forint (V. kerület) között szórnak az átlagárak. Ebben a két kerületben néztük meg most, mi a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat téglalakásból. Fényév távolságra vannak egymástó, és nem csak árban. Vagyis másképp fogalmazva: van miből választani. S persze minden a vevő igényén, és pénztárcáján múlik.

XX. kerületi 2,5 millióért

Igen, a legolcsóbb kerületben ennyiért is lehet lakást venni. Szűkszavú az eladó, mindössze annyit írt 4 napja, hogy Pesterzsébeten az Ady Endre utcában (Pacsirta telepen) egy 24 négyzetméteres felújítandó egyedi fűtéses házrészt kínál fel egy nyolclakásos udvarban. A képek alapján is kb. ennyi látszik. Kicsi, és kell rákölteni, de cserébe olcsó, ha valakinek fontos, hogy legyen sajátja.

 

Négyzetméterre majdnem feleannyiba (110 ezer forintba) kerül csak, mint a kerületi egyszobás téglalakások. Igaz, ez inkább félszobás. Van még további 3 ajánlat 5 millió forint alatt.

XX. kerületi 26,9 millióért

Egy 2005-ben épült ház legfelső szintjén található a 95nm-es, duplakomfortos lakás, melyben nappali plusz három különnyíló szoba kapott helyet. A lakást körülöleli egy 50 nm-es terasz, melyre mindegyik szobából ki lehet menni. Az egyik fürdőszobában kád, a másikban zuhanyzó van. Minden fogyasztás egyedi mérős, és az összes ablakon van redőny. A nappali klimatizált, és tájolása miatt végig körbesüti a nap. Akinek fontos: a teremgarázsban opcionálisan beállóhely vásárolható, 1,2 millió forintért. A képek alapján nagyon szép lakás, jó választás lehet egy családnak.

 

Az összehasonlításban a háromszobásokhoz mérték, így az derül ki, hogy mintegy 44 százalékkal kérnek érte többet négyzetméterre, mint a többi eladó.

V. kerületi 7,9 millióért

Kapaszkodjanak meg – mindössze 9 négyzetméteres ez a garzon. Az eladó így jellemzi: „nem túl nagy, de annál hasznosabb”. Felére galériát építettek, ott kapott helyett egy tusoló, konyhasarok és a háló. És mindez a belváros közepén. A tulaj szerint befektetésnek sem utolsó. A képek alapján úgy tűnik, jelenleg üres a lakás, és lehet, hogy egy kis csinosítás is ráférne.

 

Az árról annyit, hogy az eladó tavaly májusban 7,5 millió forintért hirdette meg a lakást, és pár napja rátett még 400 ezer forintot. Ezzel nyolcvan százalékkal gondolja értékesebbnek a lakását (878 ezer forint/négyzetméter), mint a többi hasonlót a saját tulaja (egyszobás téglalakás átlagára a kerületben: 541 ezer forint/négyzetméter).

És most következzen valami különlege, fényűző, igazán igényeseknek:

V. kerületi 593 millió forintért

A Vörösmarty téri üvegpalota ötödik (legfelső) emeletén található a 305 négyzetméteres penthouse luxuslakás. A nappali mellett négy hálószoba kapott benne helyet plusz van hozzá egy 85 négyzetméteres terasz is. Teljes minimal art berendezéssel és 2 beállóval a teremgarázsban kínálják. Ahogy az eladó jellemzi: „kuriózum, ilyen nincs több”. A képek alapján mi sem mondhatunk mást: pazar.
Annak ajánlják, aki a belváros szívében szeretne egy teljes biztonságot nyújtó portaszolgálatos vadonatúj modern házban lakni, és ezt az egyedülálló kuriózumot meg is tudja fizetni. No igen.

 

Ilyen magas ár mellett kicsit furi, hogy az eladó 1-4 millió forinttal változtatgatja az ajánlatát pár naponta, de biztosan megvan rá az oka. Négyzetméterre 1,7 millió forintot kér most érte. Több mint duplája annyit, mint amennyit a többi V. kerületi ötszobás lakásért remélnek az eladók. Hát, mi alaposan belezúgtunk a képek alapján!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik