Pénzügy

A 3 leggazdagabb ember a sportban

Paul Allen (Paul Allen)
Paul Allen (Paul Allen)

Bár minden idők leggazdagabb sportolója valószínűleg Michael Jordan, a leggazdagabb emberek mégis azok a sportban, akik egy egész csapatot vesznek.

A Forbes a napokban közölte szokásos gazdaglistáját, amiről mi is beszámoltunk. A listán sok olyan milliárdos van, akik rajonganak a sportért, és komplett csapatokat vásárolnak. Bár a magyar üzletemberek között is nagy divat a sportba, főleg a futballcsapatokba beszállni, a külföldiek természetesen nem a politikai kapcsolatokra ácsingózva vásárolnak tulajdont egy-egy csapatban. (Amerikában elég furcsa lenne Barack Obama kegyeit keresni úgy, hogy megveszünk egy kosárlabdacsapatot.) A külföldi dollármilliárdosok részben befektetésnek tekintik a vásárlást, amin keresni akarnak, részben személyes imázsukat építik, részben gyerekkori álmukat valósítják meg. Néha elég drágán. Az utóbbi években ugyanis rekordmagas összegekért cserélnek gazdát a klubcsapatok, köszönhetően a sportba frissen beszállt milliárdosoknak.

Egy amerikai üzleti magazin ennek apropóján összegyűjtötte, hogy a világon jelenleg kik a leggazdagabb emberek a sportban. Íme a lista első három helyezettje:

1. Steve Ballmer

A Microsoft volt vezérigazgatója 58 éves, vagyona 21 milliárd dollár. Tavaly vette meg az L.A. Clippers nevű kosárlabdacsapatot 2 milliárd dollárért. Ez volt minden idők legdrágább tranzakciója a sportban. 

Fotó: Europress/AFP/Frederic J. Brown

2. Paul Allen

A Microsoft egyik tulajdonosa, befektető 62 éves, vagyona 17,5 milliárd dollár. Ő több amerikai futballcsapatot vásárolt, köztük a tavalyi Super Bowl győztes Seattle Seahawks-t is.

Fotó: Europress/Getty Images/Steve Dykes

3. Mihail Prokorov

Az orosz milliárdos politikus 49 éves, vagyona 9,9 milliárd dollár. Neki egy amerikai kosárlabdacsapata van, a Brooklyn Nets.

Fotó: Europress/AFP/Kirill Kudryavtsev

Ajánlott videó

Olvasói sztorik