Pénzügy

Meglódulhat az autók eladása

autopiac(210x140).jpg (autópiac, )
autopiac(210x140).jpg (autópiac, )

A Használtautó.hu szerint két számjegyű növekedést várnak a kereskedők az autópiacon az idén.

A Magyar Lízingszövetség szerint

Az újautó-importőrök 13 százalékos, a legnagyobb használtautó-kereskedő cégek pedig 11 százalékos növekedést várnak saját piaci szegmensükben erre az évre. A Használtautó.hu először állított össze személyautó-piaci előrejelzést a kilátásokat vizsgáló autópiaci barométer adatai alapján.

A szakportál szerdai, az MTI-hez eljuttatott összefoglalója szerint az élénkülést mindkét területen elsősorban a fizetőképes kereslet emelkedése, illetve az autópark öregedése miatt halaszthatatlanná váló járműcserék számának növekedése okozza.

A tavalyi növekedés nem fog megismétlődni, de…

A felmérésben részt vevő 16, együttesen a teljes újautó-piac több mint 95 százalékát lefedő gépjárműimportőr cég vezető munkatársainak becslése szerint a tavalyi 20 százalékos piaci bővülés ugyan nem fog megismétlődni, de az átlagosan 13 százalékra várt idei növekedéssel az eladott új személyautók száma a tavalyi 67 500-ról 76 ezerre emelkedhet.

Ez mozgathatja a piacot

A növekedés segítőjeként a legtöbben (a válaszadók 31 százaléka) az elérhetőbbé váló finanszírozási lehetőségeket, 25 százalék a vásárlók fizetőképességének javulását, illetve ugyancsak 25 százalék általában a stabilabb gazdasági környezet miatt erősödő optimizmust emelte ki.

A pozitív folyamatok kényszerű katalizátoraként 68 százalék említette a személyautópark idősödését is. A hazai személyautó-állomány átlagéletkora egyébként már tavaly átlépte a 13 évet – közölte a szakportál.

A válaszadók szerint a növekmény fele-fele részben adódhat a magánszemélyek, illetve a vállalati és  állami vevők vásrálásaiból.

A használtautó-kereskedők erre számítanak

A legnagyobb forgalmú használtautó-kereskedők közül 18 céget kerestek fel a felmérés készítői, a becslések átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 11 százalék lesz.

A növekedést elősegítő tényezők között az importőrök által felsorolt okok mellett a legtöbben az újautó-eladások emelkedését említették, mert ez automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.

Tavaly 37 százalékkal, 97 ezerre nőtt a használt személyautók importja.

A portál szerint abban szinte minden kereskedő egyetért, hogy az idén is folytatódik a behozatal volumenének erőteljes bővülése. A konszenzus ezen a területen 21 százalék körüli értéket mutat, ami azt jelenti, hogy a várakozások szerint 2015-ben 118 ezer használt autót hoznak majd be az országba – közölték.

A használtautó-piaci kereskedők számára továbbra is erős konkurencia marad a magánimport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik