Pénzügy

Az LMP elszámoltatná a kormányt a közmunkával

közmunka (közmunka)
közmunka (közmunka)

Az ellenzéki pártnak az nem tetszik, hogy bár minden eddiginél több pénzt költöttek el, mégsem teljesült a kitűzött cél.

Kapcsolódó cikkek

Tavaly minden eddiginél többet, 225 milliárd forintot költött a kormány közmunkaprogramokra, de még így sem teljesült a cél, a havi átlagban 200 ezer közmunkás foglalkoztatása. Bár a kormány elköltötte az évközben közmunkára átcsoportosított több mint 40 milliárd forintot, átlagban 182 ezer fő vett részt közmunkaprogramokban. Az LMP tudni szeretné, mire ment el a pénz.

Nem teljesült az ígéret

Miközben…

Tavaly tavasszal a kormány határozatban rögzítette, hogy havi átlagban 200 ezer fő közfoglalkoztatását biztosítja, és ehhez jelentős pluszforrást csoportosít át. A KSH adatai szerint a terv nem sikerült, ugyanis tavaly 182 ezer fő vett részt átlagosan közmunkában, de a pénzt mégis sikerült elkölteni: az eredetileg betervezett 183 milliárdos keretet 42 milliárd forinttal lépte túl a kormány.

Idén visszavágnák 

Bár az évről évre egyre nagyobb pénzeket felemésztő közmunkára idén már 270 milliárd forint áll rendelkezésre, a hírek szerint a kormány csökkenti a közmunkások számát és a Start-munkaprogramok finanszírozását. Az ezentúl jelentős önerőt igénylő programokhoz a településeknek kell biztosítani pluszforrásokat, amellett, hogy márciustól a szociális segélyek is az önkormányzatok költségvetését terhelik.

Az LMP szerint a kormánynak el kell tudnia számolni minden egyes közmunkára költött forinttal. Arra is választ kell adnia, hogy miért csökkenti minden átmenet nélkül a közmunkaprogramok finanszírozását, újabb terheket rakva az önkormányzatokra, ha az idei költségvetési források ezt nem indokolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik