Pénzügy

Megszüntetnék a diszkriminációt a diákmunkánál

diakmunka(210x140).jpg (diákmunka, telefon, nyári munka, recepció,)
diakmunka(210x140).jpg (diákmunka, telefon, nyári munka, recepció,)

Törvényjavaslat készült annak érdekében, hogy a passzív féléven lévő felsőoktatási hallgatók is végezhessenek kedvezményes adózású diákmunkát. A szakszervezet támogatja a javaslatot.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata (MASZSZ IFI) támogatja Ikotity István és Dr. Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselők T-2748-as számú egyéni képviselői indítványát, a diákmunka vállalásának elősegítéséhez szükséges törvénymódosításokról, melynek célja hogy a passzív féléves hallgatók részére is elérhető legyen a diákmunka annak kedvezőbb adójogi kedvezményrendszerével együtt.

Passzív féléven

Kirekesztő a mostani rendszer

Ahogyan az indoklásban írják: „A törvényjavaslat célja annak, a diákszövetkezeti tagok adójogi és társadalombiztosítási helyzetével összefüggő diszkriminatív, egyben e szervezetek működését felesleges adminisztrációval is terhelő helyzetnek a megszüntetése, hogy a passzív féléves, hallgatói vagy tanulói jogviszony fenntartása mellett tanulmányait esetleg éppen finanszírozási nehézségek miatt szüneteltető, amúgy diákszövetkezeti tagságuk fenntartására jogosult fiatalok tevékenysége is az aktív félévüket töltő társaikkal azonos adójogi megítélés alá essen.”

A MASZSZ IFI véleménye szerint ez az intézkedés nagyban elősegítené az anyagi nehézségekkel küzdő felsőoktatási hallgatók tanulmányainak folytatását, hiszen sok esetben éppen finanszírozási okok miatt kényszerülnek passziválásra a hallgatók, s előzetes szakmai tapasztalat nélkül ezek a fiatalok nehezen tudnak elhelyezkedni az egyébként is magas ifjúsági munkanélküliségi ráta mellett – írták közleményükben.

A törvényjavaslatot egyébként január közepén nyújtotta be a két képviselő és azóta is arra várnak, hogy tárgysorozatba vegyék, vagyis hogy egyáltalán foglalkozzon vele a parlament, lehessen róla vitázni, dönteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik