Pénzügy

A Duna drágítja a lakásokat

panel lakás (panel, garzon, lakás, lakáshitel, támogatás)
panel lakás (panel, garzon, lakás, lakáshitel, támogatás)

A folyó közelsége 40-70 százalékkal drágítja a lakásokat Budapesten, és a központi területekről kifelé haladva sem csökken jelentősen a felár.

Az FHB Lakásárindex projekt keretében a bank folyamatosan gyűjti a lakás adásvételek adatait, ezekből emelte ki most a Duna parti tranzakciók adatait.

A Marina part és a Riverside lakóparkok a XIII. kerületben épültek a Duna parton, de a metró és a belváros közelsége miatt drágának számítanak.

A Marina parton egy tipikus lakás ára négyzetméterenként 433 ezer forint, míg a Riverside-on a fajlagos ár 400 ezer forint. Az előbbi 72 százalékkal, míg az utóbbi 61 százalékkal több, mint a folyótól beljebb elérhető ár.

A IX. kerületben, a Millenniumi övezetben – a Soroksári út mellett – a legdrágább fajlagosan egy átlagos lakás: 462 ezer forintot kérnek érte négyzetméterenként, pedig rosszabb a tömegközlekedése, mint a XIII. kerületé. A fajlagos ár itt a környékhez képest csak 37 százalékkal magasabb.

A város déli részén, a XX. kerületi Mediterrán lakóparkban 258 ezer forint a négyzetméter ár, a felár pedig 58 százalékos.

A közlemény egy extrém példát is felhoz a dunai panoráma értékére: a szintén XIII. kerületi Szent István park egyik házában elkelt első és hatodik emeleti, hasonló paraméterű lakásból az előbbi 14 millió, az utóbbi 51 millió forintért kelt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik