Pénzügy

Brókerbotrány: óriási bajban a banki ügyfelek

broker(210x140).jpg (bróker, )
broker(210x140).jpg (bróker, )

Mint ismert, az MNB visszaélésgyanús esetek miatt kedden azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cach Brókerház működési engedélyét, és ezzel együtt a hozzájuk tartozó DRB bankcsoport négy tagjánál is kifizetési tilalmat rendeltek el.
A gyanú szerint az elmúlt tíz évben meghamisították az adatszolgáltatást, amelyből 100 milliárdos kár keletkezhetett. A Figyelő hetilap meg arról ír, hogy a cégnyilvántartások szerint a  Buda-Cash mögött álló cégbirodalom egy része offshore helyszínekre van bejegyezve. Második, harmadik tulajdonosi szinten találtak ciprusi, brit Virgin-szigeteki, seychelle-szigeteki, panamai bejegyzésű vállalkozást. Érdekesség, hogy a tulajdonosok egyike, Gyarmati János Fülöp-szigeteki címet adott meg elérhetőségként.

Rengeteg ügyfelet érint

Az intézkedés a banknál mintegy 120 ezer ügyfelet érint a Népszabadság információi szerint. Az ügyfelek között vannak önkormányzatok is, Siklós városának például 170 millió forintja ragadt be a brókercég működési engedélyének felfüggesztése miatt. És a városi kórház sem tud kifizetéseket intézni. 

A lap számításai szerint mintegy 1100 céges ügyfél is érintett, legtöbbjük Siklós és Villány környékén, de vannak köztük fővárosiak is. Náluk gond lehet a fizetések kiadásával, de a napi ügymenettel is, hacsak nincs máshol is számlájuk. Mint írták, az érintett cégek között van például a Tele5 Taxi is, ahol jelentős problémát okoz, hogy nem működik a kártyás fizetés lehetősége.

A magánszemélyeknek azt lehet tanácsolni, ha hozzá akarnak jutni a fizetésükhöz, járandóságukhoz, akkor azt kérjék más bankba vagy postai kifizetéssel.

Fotó: MTI/Marjai János

Milyen országban élünk?

Bajba került a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Igazgyöngy alapítvány is, akiknek szintén beragadt a pénzük: nem tudják kiváltani a gyerekgyógyszereket, kiosztani az ösztöndíjakat, utalni a fizetéseket, de az adományokat sem fogadhatják most. Mint az Alapítvány vezetője, L. Ritók Nóra írta blogján, hiába bíztak a bankban, az államban, a törvényes működés védelmében, most óriásit kellett csalódniuk. Reménytelennek látják a helyzetüket. 

Az üggyel kapcsolatban az Együtt a kormány, és az MNB felelősségét firtatja, és azt hiányolja, hogy miért nem tesznek a bajba jutottak megsegítéséért valamit. 

Piramisjáték és gyanús hátizsákok

Már kedden írtunk róla, hogy felmerült piramisjáték-szerű csalássorozat gyanúja is. A Blikknek egy pénzügyes szakember célzott arra, hogy néhány fontos ember jelentős összeget bízott a brókercégre, akik ezután keresztet vethetnek a Buda-Cashnél vezetett megtakarításaikra. Más szakember pedig szintén azt mondta a lapnak, hogy egyfajta piramisjáték zajlott a Buda-Cashnél, az új ügyfelek befizetéseiből próbálták toldozgatni a veszteségeket.

A rendőrségi nyomozás kezdete előtt pedig hétfő hajnalban a Buda-Cash Brókerház központi épületéhez több sötét autó járt be, valakik nagyon pakolásztak ott – mesélte a hvg.hu-nak egy szemtanú, és hasonlóról számolt be az Indexnek is egy kocogó.

Az MNB 60 ezer forintra csökkentette a DRB Bankcsoportnál a kifizetési határt

Friss hír, hogy a DRB Bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt az MNB 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét csütörtöktől – közölte a jegybank az MTI-vel. A limit eddig egymillió forint volt, a 90 napos felfüggesztés időtartamára.

Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor mai naptól már nem juthat hozzá további összegekhez.

A BRB Buda Regionális Bankot, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bankot, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankot és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bankot érintő intézkedésre a közlemény szerint azért volt szükség, mert a bankok azonnali fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.

Miskolcon sorban állnak pénzükért az emberek

Az MTI tudósítása szerint közben tanácstalan emberek állnak sorba csütörtök kora reggeltől a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja előtt, hogy pénzükhöz, vagy legalábbis annak egy részéhez jussanak, a pénzintézet az Észak-magyarországi Regionális Bank (ÉRB) Zrt. érdekeltségébe tartozik.

A miskolci székhelyű ÉRB öt takarékszövetkezet, a kazincbarcikai székhelyű “TAKARÉK” Szövetkezeti Hitelintézet, a Tokaj és Vidéke, az Abasár és Vidéke, a Létavértes és Vidéke, valamint a Pocsaj és Vidéke Takarékszövetkezet egyesüléséből jött létre. A hitelintézet Észak-Magyarország több településén, Debrecenben és környékén, valamint Budapesten is rendelkezik fiókokkal.

A miskolci fiók előtt sorban álló mintegy félszáz ember csütörtökön azzal szembesült, hogy hatvanezer forintot vehetnek fel számlájukról délelőtt 10 órától. Ezt a korlátozást többen is nehezményezték, miként azt is, hogy bankkártyájukkal sem vásárolni nem tudnak, sem pénzt felvenni, az ATM ugyanis nem működött a fióknál.

Fotó: MTI/Vajda János

Tokaj környéki önkormányzatokat is érint

A Buda-Cash körüli botrány több Tokaj környéki települést, intézményt is közvetlenül érint, ugyanis a történetben érintett ÉRB Banknál vezeti a számláját egyebek mellett Tiszaladány és Bodrogkeresztúr önkormányzata, de ugyancsak az ÉRB Bank kezeli a tokaji Dombi Sámuel kistérségi egészségközpont és a Tokaji Kistérségi Tanács pénzét is – számolt be az Észak.hu.

Tokaj önkormányzata szerencsére nem érintett, így a lap beszámolója szerint ahol tudja, kisegíti azokat a szervezeteket, ahol gond van. S mivel dolgozóik közül sokaknak az ERD-nél van a számlájuk, nekik átutalás helyett felajánlották a készpénzes fizetést.  

Egy lottómilliomos is bánkódik

A Heol.hu beszámolója szerint az ÉRB egri fiókja előtt is sorállás volt ma. Itt találkoztak egy lottómilliomossal, akinek 20 millió forintos nyereménye ragadt bent a bankban. Az illető beletörődve azt mondta a portál megkeresésére, hogy: könnyen jött, könnyen ment. A húszmillió volt egyébként az összes megtakarítása, amellett kétkezi vállalkozó, s most nagy bajba került a bank miatt.

A lap szerint a mátraszentimrei önkormányzat meg sms-ben navigálja az adófizetést – így értesítették a legnagyobb 50 adózót, arról, hogy ne a megszokot, de most zárolt számlát használják, hanem másikat. 

A nyugdíjasoknak nem kell aggódniuk a márciusi pénzük miatt

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság honlapján közleményt tett ki csütörtökön. Ebben tájékoztatja azon ügyfeleit, akik eddig a DRB-Bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat, hogy a DRB csoportnál elrendelt korlátozások miatt 2015 márciusában postai úton kapják kézhez ellátásukat.

Az előbbiekről és a további teendőkről az érintettek részére 2015. március hónap első hetében tájékoztatót küldenek ki az érintett nyugdíjasoknak. A családtámogatásokkal és a fogyatékossági ellátásokkal kapcsolatban az Államkincstár is tájékoztatást adott ki, melyről itt olvashat. 

Kivételesen a NAV is elnéző lesz

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is reagált az ügyre, hogy megnyugtassa az ügyfeleket. Azt írták, a Buda-Cash Brókerház Zrt. tevékenységi engedélyének felfüggesztésével érintett adózók adókötelezettségeinek teljesítésénél most az adóhatóság is elfogadja a késedelmet. 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik