Pénzügy

Így faraghat most sokat álmai házának árából

Vidéken legjobb esetben átlagosan 15-20 százalékkal, Budapesten pedig 8-10 százalékkal csökkentheti a nagycsaládosoknál a megvásárolandó lakás árát az új otthonteremtési támogatás. Nézzük, hogyan tudják ők a legtöbbet kihozni az állami pénzből.

Idén július 1-től lesz elérhető a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), amely újra lehetővé teszi, hogy használt lakás vásárlásához is kaphassanak vissza nem térítendő állami támogatást a családok, illetve akik gyermeket vállalnak.

A támogatás mértéke függ majd a megvásárolni kívánt ingatlan alapterületétől, a gyermekek (vagy vállalt gyermek) számától és az energetikai besorolástól is. Összege ezek alapján 500 ezer és 3,25 millió közé eshet, amennyiben az ingatlan „A” vagy annál jobb energetikai besorolású. Az ingatlanok zömét azonban egyelőre ennél kevésbé jó energetikai paraméterek jellemzik, így inkább az alapösszeggel, vagyis maximum 2,5 millió forinttal érdemes kalkulálni.

Vidéken többet nyerhetnek a családok

A Duna House számításaiból az is kiderül, hogy a támogatásból a vidékiek jobban profitálhatnak, mint a fővárosiak (és persze a nagycsaládosok is több támogatásra számíthatnak, mint az 1-2 gyerekesek). A legtöbbet nagyjából akkor nyerhet egy budapesti 4 gyermekes család, ha 100 m2-es ingatlant vesz, melynek átlagára az ingatlanos cég szerint 24,3 millió forint kiadást jelent. Nekik 2,5 millió forint a CSOK alapösszege, ami kerekítve 10 százalékos támogatást jelent.

Vidéken viszont egy ugyanekkora ingatlant átlagáron jóval kevesebbért, mintegy13,2 millióért vehetnek meg, így a támogatás is jóval nagyobb arányú, mintegy 19 százalékos lehet. Ezek egyébként a lehető legmagasabb juttatási arányok.
A négygyermekes családnál maradva nézzünk most a Költözzbe.hu-n néhány példát arra, milyen ingatlanok közül választhatnak ők, ha a lehető legtöbbet akarják kihozni a CSOK-ból. Következzenek ezért 100 négyzetméteres családi házak, kisebb-nagyobb telekkel, ahol a gyermekek szaladgálhatnak, játszhatnak.

Budapest XVIII. kerület

Egy hónapja árulják a három plusz egy félszobás, a jellemzés szerint kitűnő állapotban lévő, nívós családi házat. A képek alapján ezt az állítást egyáltalán nem érezzük túlzónak. A szobákban parketta van, máshol járólap, a fűtés cirkós. Akinek megtetszik a képek alapján a konyhabútor, annak mondjuk, hogy az eladó azt is beleérti az árba. A házhoz 230 négyzetméteres telek tartozik, és három autó tud beállni.

 

Az ára négyzetméterre egyébként magasabb (18 százalékkal), mint amennyit átlagban a XVIII. kerületi eladók kérnek a négyszobás családi házakért.

Budapest XI. kerület

Szintén egy hónapja próbálják eladni az általunk kiválasztott másik fővárosi házat, amely ugyancsak három plusz egy félszobás, kétszintes, de itt azt is írják, hogy kis ráfordításra lehet szükség ahhoz, hogy hangulatos otthon legyen belőle. Különlegessége, hogy egy finn szauna is van benne. Még annyit tudunk meg, hogy egy garázshelyet és két kocsibeállót alakítottak ki, a telek pedig 250 négyzetméteres. Képpel sem halmoz el minket az eladó.

 

Érdekes információ, hogy miután a tulaj 22 millió forintért hirdette meg a lakást, rá egy napra már 25 millió forintra taksálta. A házért azonban még így is 33 százalékkal kevesebbet kér, mint a hasonló kaliberű ingatlanokért a többiek a kerületben.

Miskolc

Kicsit régebb óta, 4 hónapja várják a vevőt a kétszintes, négyszobás miskolci tetőtéri beépítéses családi házra, amelyhez 300 négyzetméteres telek tartozik, és van egy garázs is. Azt sem titkolja az eladó, hogy a „házikó” felújításra szorul. A fűtés villanykályhával megy. Amit még érdemes tudni, hogy a házhoz tartozik két üzlethelyiség is, amit „nem kötelező” megvenni, és hogy hasonló szobaszámú csere is érdekli az eladót, Miskolcon.

 

A 14 millió forintos ár négyzetméterre lefordítva pedig az jelenti, hogy 18 százalékkal jobb az ajánlat, mint az átlag.

Szombathely

Szintén egy felújítandó ingatlant találtunk első helyen, 4 szobás, kétszintes, és az eladó úgy jellemzi, ez lehet álmaink családi háza. Az is kiderül, hogy az alsó szint a szuterénben található, és hogy ez akár alkalmas lehet üzletnek vagy rendelőnek is. Írják még, hogy a padlás is beépíthető. A fűtés cserép-, illetve vaskályhával megy, de a gázcsonk már a telken van. A telek 335 négyzetméteres, és van rajta egy garázs.

 

13,6 millió forintot kérnek érte, és ez 32 százalékkal mérsékeltebb ár, mint ami a vasi megyeszékhelyen átlagosnak számít a négyszobás házaknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik