Pénzügy

40 felett már aggódunk a nyugdíjért

nyugdij(210x140).jpg (nyugdíj)
nyugdij(210x140).jpg (nyugdíj)

A nők valamelyest aktívabban készülnek nyugdíjas éveikre: ők valamivel korábban is ébrednek a férfiaknál.

Negyven felett tesszük meg az első lépéseket a nyugdíjas évek anyagi biztonsága felé – derül ki az ING Biztosító adataiból. A szerződést kötők közül minden ötödik ember 40 év alatti, ötből négyen viszont továbbra is 40 év felett kötnek nyugdíjbiztosítást: átlagosan 47 évesen.

A fiatalabbak közül is sokan tisztában vannak az öngondoskodás fontosságával, hiszen a biztosítónál majdnem minden ötödik ügyfél negyven alatti. Ugyanakkor a többség csak 40 éves kor felett teszi meg az első lépéseket: az adókedvezménnyel is motivált új nyugdíjbiztosítást választók átlagos életkora 47 év volt a múlt évben.

A szerződők között még mindig többen vannak ötven felett, mint 40 alatt: minden harmadik ügyfél elmúlt ötven, amikor nyugdíjbiztosítást kötött. Sosem késő, de a nyugdíjbiztosítások logikája arra ösztönöz, hogy minél fiatalabban lépjen valaki, hiszen minél hosszabb a nyugdíjba vonulásig tartó idő – vagyis minél fiatalabb a szerződő – annál kisebb havi megtakarítással elérhető ugyanaz az összeg a nyugdíjas évek kezdetére. A hosszabb megtakarítási időszak ráadásul nagyobb állami támogatást is jelent, hiszen a biztosítási díjként befizetett összeg 20 százaléka (de legfeljebb 130 ezer forint) minden évben visszaigényelhető az adóból, gyarapítva a megtakarított összeget.

A nők valamelyest aktívabban készülnek a nyugdíjas évekre: ők az ügyfelek majdnem 54 százalékát teszik ki, ráadásul valamivel korábban is ébrednek a férfiaknál: míg a férfiaknak csupán 43 százaléka vásárol a negyvenes éveiben Motivát, a női ügyfelek fele kezd ennyi idősen nyugdíj-megtakarításba. Ez azért is pozitív jelenség, mert az Európai Bizottság 2012-ben kiadott, a nyugdíjakkal foglalkozó Fehér Könyve megállapította, hogy „a nőknek Európa-szerte jelenleg kevesebb lehetősége van kiegészítő nyugdíj-megtakarítások felhalmozására, mint a férfiaknak”. A munkaerőpiacon a nemek közötti egyenlőtlenségek tartós fennállása pedig ahhoz vezet, hogy a nők kisebb nyugdíjakra jogosultak, miközben hosszabb életre számíthatnak, így számukra különösen fontos az öngondoskodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik