Pénzügy

Mennyit keres Putyin?

Az orosz elnök valószínűleg a világ leggazdagabb embere, még Bill Gates-t is megelőzi.

Putyin vagyonáról természetesen nincsenek pontos adatok, hiszen ellenfelei szerint döntő részét lopásból szerezte, ráadásul a felhalmozott vagyont strómanokon keresztül külföldön fektette be, ami további milliárdokat fialt neki, ezért teljes jövedelmét ezért szinte lehetetlen megbecsülni.

A világ legnagyobb üzlete

Az orosz elnök hivatalosan évi 187 ezer dollárt keres, ennyi az elnöki fizetése. 2013-as orosz vagyonnyilatkozata szerint 179 ezer dollárt tart a bankban – olvasható a világ gazdagjait listázó amerikai oldalon. Putyin a vagyonának nagyobbik, „láthatatlan” részétvélhetően az orosz állami vagyon megcsapolásából szerezte. Oroszország gáz- és nyersanyagkészlete hatalmas, ennek megcsapolása az állami vállalatokon keresztül felfoghatatlan méretű vagyonhoz juttatja a legfőbb oligarchákat. Alighanem ez ma a világ legnagyobb üzlete. Az ország GDP-jének 35 százaléka 110 ember kezében van, közülük feltehetően Putyin a legvagyonosabb.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Putyin a Gazprom 4,5 százalékos tulajdonosa, ebből 2013-ban 6,7 milliárd dollár bevétele származhatott (a Gazprom teljes bevétele nagyjából 150 milliárd dollár évente). Putyin a Szurgutnyeftgaz 37 százalékát is birtokolja, amiből csekély 7,4 milliárd bevétele jöhet. Putyinnak közeli kapcsolata van a svájci Gunvor nevű rejtélyes nemzetközi kereskedő céggel. A WikiLeaks 2008-ban kiszivárogtatott, titkos amerikai diplomáciai iratok szerint, a Gunvorból évi 40 milliárd dollár bevétele volt.

200 millárd dolláros vagyon

Egy amerikai befektető, aki sokáig orosz oligarcháknak kezelte a vagyonát, úgy véli: Putyin a 200 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere. Szerinte az orosz elnök első hat-hét évét annak szentelte, hogy minél többet lopjon – nyilatkozta nemrég a Business Insidernek. Az amerikai vagyonkezelő szerint az orosz elnök a pénzét ingatlanokban, részvényekben, svájci bankszámlákon, befektetési alapokban tartja, amit a “haverjai” kezelnek. 200 milliárdos vagyonával még a hivatalos gazdaglisták élén évek óta tanyázó Bill Gatest is előzi, akinek mindössze 79 milliárd dollárnyi a vagyona.

Természetesen Putyin a vagyonát nem saját nevén fekteti be. Az orosz elnök egyik feltehető strómanja a dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenberg, aki maga is milliárdos. A Financial Times szerint az övé az Aurora 31 nevű, Cipruson bejegyzett vagyonkezelő cég, amely az egész világon, de főként Olaszországban vásárolt be több millió euró értékű ingatlanokból az utóbbi években. Az FT szerint a bátyjával együtt mások mellett “ők lopták szét” a szocsi olimpiát.

2012-ben egy orosz ellenzéki képviselő azt állította, Putyinnak 43 magánrepülőgépe, 20 rezidenciája, 15 helikoptere és 4 jachtja van. Azóta a vagyon tovább nőtt, minden oroszok dicsőségére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik