Pénzügy

Havonta 200 milliót utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok

penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(7)(210x140).jpg (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )
penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(7)(210x140).jpg (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )

Decemberben csökkent a fizetési mérleg többlete. Ezen belül nagyjából a korábbiakhoz hasonló, havonta kis híján 200 millió eurónak megfelelő összeget küldenek haza külföldre szakadt hazánk fiai.

A fizetési mérleg decemberi többlete 370 millió euróra csökkent az előző havi 607 millióról, de az uniós támogatások növekedése jóvoltából a folyó és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számolt külfölddel szembeni finanszírozási képesség 1,139 milliárd euró többletet mutatott a novemberi 967 millió eurót követően – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn közölt legfrissebb adataiból.

Az Európai Unióból decemberben beáramlott tőke összértéke 769 millió eurót tett ki, több mint dupláját a novemberi 359, és az októberi 372 millió eurónak.

Áruforgalom

A fizetési mérlegben az áruforgalmi exporttöbblet a novemberinél 294 millió euróval kisebb, 240 millió euró volt a múlt év utolsó hónapjában. A szolgáltatásokon belül az idegenforgalmi bevételek és kiadások gyakorlatilag az előző havival megegyezően alakultak, a többi szolgáltatás egyenlege azonban 40 millió euróval kisebb lett az előző havinál.

Hazautalás

A jövedelmek átutalásában alig történt érdemi mozgás, decemberben mind a munkavállalói jövedelmek hazautalása, mind a befektetések jövedelmeinek repatriálása nagyjából az előző két hónappal azonos módon alakult. A hazautalt munkajövedelmek nettó értéke tavaly a negyedik negyedév minden hónapjában 190 millió eurót valamivel meghaladó összeget tett ki, a működőtőke befektetésekhez kapcsolódó profitrepatriálás összege havonta 370 millió euró, míg a portfolió-befektetések után a jövedelmek 170 millió euró körüliek voltak a tavalyi negyedik negyedévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik