Pénzügy

Olcsóbb gázra nincs esély az állami szolgáltatónál sem

radiator(210x140).jpg (fűtés, rezsi, )
radiator(210x140).jpg (fűtés, rezsi, )

Szakértők szerint kizárt dolog, hogy a márciusban startoló állami közműszolgáltató a jelenleginél olcsóbb gázárakkal tudna kirukkolni.

Az első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) ígéretek szerint márciusban startol. A népszabadság már azt is tudni véli, ki lesz az elnöke: Horváth Péter, az MVM jelenlegi vezérigazgatója. A lap arra is kíváncsi volt, hogy vajon beváltható-e Lázár János és Rogán Antal ígérete, miszerint az állami közműszolgáltató olcsóbb lesz.

Az ENKSZ

Nehezen elképzelhető

Az ügyekre rálátó forrásaik ezt nem tartják elképzelhetőnek. Ehhez ugyanis a jelenlegi szerződések helyett újat kellene kötni. A takarékos és méretgazdaságos működésből származó megtakarításokból ígért árcsökkentés realizáláshoz pedig legalább egy-másfél évre lenne szükség szakértők szerint. Hogy így lesz-e, előbb-utóbb kiderül.

No és az is kérdés, hány százalékkal kellene olcsóbb legyen a szolgáltatás, hogy a lakosság váltson. Tapasztalatok szerint a lélektani határ 10 százaléknál húzódik.

 Németh Szilárd korábban azt nyilatkozta, hogy az állami szolgáltató létrejöttével az üzleti szférában is mintegy 10 százalékkal mérséklődhet az energia ára. Ami majd elgondolásuk szerint felpörgeti a gazdaságot. Meglátjuk.

A lap úgy tudja egyébként, annak nincs akadálya, hogy az ENKSZ a gázszolgáltatás mellett országos távhő- és áramszolgáltatásba is belevágjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik