Pénzügy

Útdíj: megnőtt az elkerülő utak forgalma

utdij(210x140).jpg (útdíj, matrica, autpálya)
utdij(210x140).jpg (útdíj, matrica, autpálya)

A legforgalmasabb napokon 30 százalékkal több sofőr választotta a fizetőssé váló szakaszok helyetti lehetőségeket.

A több mint 1,7 millió értékesített e-matricából eddig hétezret váltottak vissza az útdíj­rendszer legutóbbi módosítását követően – írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

A lapnak Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szóvivője elmondta, hogy mostanáig a viszonteladó partnerekkel együtt a cég 1,7 millió e-matricát értékesített, ebből 711 ezer volt a megyei és 248 ezer az éves, miközben 120 ezer havi és 648 ezer heti e-matrica talált gazdára. A megyei matricák közül a pesti vezet, második helyen a Fejér, a harmadik helyen pedig a Győr-Moson-Sopron megyei matricák eladása áll, ezekből 37 ezer fogyott.

Januárban bruttó 15 milliárd forint folyt be az e-matricák eladásából, ezzel párhuzamosan a teherautók által fizetendő útdíjból bruttó 16,7 milliárd forint az előző évi 14,9 milliárd forint után.

A Napi Gazdaság megjegyzi, hogy a legforgalmasabb januári napokon közel 30 százalékkal több jármű haladt át a fizetőssé vált útszakaszok alternatív útvonalain az elmúlt év azonos időszakához képest a közlekedési adatok értékelésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. elemzése szerint. A forgalomnövekedés az elkerülő utakon a hónap egészét figyelembe véve átlagosan 12-15 százalék volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik