útdíj (útdíj)
Pénzügy

Még drágább lehet az útdíj

Horváth Balázs
Horváth Balázs

hírszerkesztő. 2015. 02. 05. 07:10

Akár a személyautókra is kiterjeszthetik a használatarányos útdíjfizetést – írja a Népszabadság.

Korábban a témában:

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK) több variációt dolgozott ki tavaly áprilisra az útdíjrendszer módosítására. Az anyagból kiderül, hogy a minisztérium az átalánydíja útdíjrendszer „bevételtermelő képességének fokozására” kaptak megbízást – írja a Népszabadság.

A központ elsősorban a vegyes rendszert ajánlotta, ahol, használatarányosan és matricával is le lehetett volna róni a sarcot.

A különböző verziók – amelyek között szerepelt megyei matricát bevezető, de úthasználattal arányos fizetést is tartalmazó változat is – 43-135 százalékos tehernövekedést jelentettek volna a magyar autósoknak, illetve 15-34 százalékost a külföldieknek – idézték a dokumentumot. A Népszabadság mindemellett arról ír, hogy az előkészítő anyagok arra utalnak, hogy a személygépkocsikra is kiterjeszthetik a használatarányos útdíjfizetést.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a hír megjelenés után cáfolta a Népszabadság feltételezéseit. Mint írják a kormány a február elsejével véglegesített formában kívánja működtetni a személyautók útdíjfizetési rendszerét. A kabinet a szakmai megalapozó tanulmányok egyes javaslatait (pl. teljes hálózati kiterjesztés) elvetette.

A minisztérium szerint az elfogadott változtatások alapvető célja az volt, hogy a gyorsforgalmi utak használatát országosan egységes feltételekkel, a korábbinál több autós számára, olcsóbban tegyék elérhetővé. Az átalakítás eredményessége megalapozottan egy teljes év üzemelési tapasztalatai alapján mérhető fel.

Azt állítják, a jelenleg ismert értékesítési adatok szerint azonban az új keretek az előzetes várakozásokat meghaladó mértékben ösztönzik az autósokat a gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb gyorsforgalmi utak településeket tehermentesítő használatára.

A Magyar Hírlap azt emelte ki, hogy a KKK készített olyan tervet is, amely szinte a teljes úthálózatot, a jelenlegi 1300 kilométer helyett 23 238 kilométert díjasította volna. A tanulmány szerint eddig a hazai autósok mindössze 47 százaléka vette igénybe az autópályákat.

Megjegyezték azt is, hogy a javaslatok között szerepelt az M0 és a az M31-es gyorsforgalmi utak díjasítása a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművekre, ami 18,5 milliárd forint bevételt hozna, igaz ebben az esetben meg kellene vizsgálni, hogy az uniós társfinanszírozás miatt, milyen visszafizetési kötelezettség keletkezne.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.