Pénzügy

Őket adóztatja duplán a kormány

penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(6)(210x140).jpg (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )
penz-forint-euro-frank-deviza-penzugy-gazdasag(6)(210x140).jpg (pénz, forint, euro, frank, deviza, pénzügy, gazdaság, )

Kisiklott a törvényhozási szándék, úgy tűnik, a kezdő vállalkozókat segítő társaságokat két jogcímen is sarcolják januártól.

A Portfolio.hu figyelt fel arra, hogy valami nem stimmel az adóztatással. 2015 januárjától él a befektetési alapok különadója. Ez azt jelenti, hogy a kockázati-tőketársaságoknak a pénzügyi szervezetek különadója mellett már ezt is fizetniük kell.

Most akkor támogatják, vagy nem?

Ami elég meglepő fordulat ahhoz képest, hogy elvileg az állam maga is kiemelten kezeli a kezdő vállalkozások és kkv-k fejlődésének elősegítését. Ezzel a kettős adóztatással ugyanis elég nehéz helyzetbe hozta azokat a kockázatitőke-társaságokat, amelyek éppen ezeket a hazai vállalakozásokat igyekeznek támogatni.
A szándék valószínűleg nem ez volt, a végeredmény viszont igen, amelynek oka a lap szerint az lehetett, hogy tavaly márciusban megváltoztatták, melyik cégek minősülnek befektetési alapkezelők közé: bekerültek ebbe a körbe az új meghatározás szerint a kockázati tőkealap-kezelők is.

280 millió forinttal nőhet a sarc

Vagyis januártól nemcsak az 5,6 százalékos különadót fizethetik a kockázati tőkealap-kezelők, hanem a 0,05 százalékos befektetési alapok különadóját is. Ami mintegy 280 millió forint pluszkiadást jelenhet a cégeknek a lap számításai szerint.

A részletekért kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik