temető (temető, parcella, szociális temetés, )
Pénzügy

Nyugdíj – sokan veszik fel halottaik után is

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 02. 03. 09:51

Elképesztő összegű nyugellátást vesznek fel jogosulatlanul a rokonok úgy, hogy elfelejtik bejelenteni, ha meghalt az ellátás valódi kedvezményezettje.

Korábban a témában:

Nyugdíj

A jogalap nélküli nyugdíjkifizetések tavaly 2,2 milliárd forintra rúgtak – tudta meg a Pénzcentrum.hu a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól. S ezen belül mintegy 1,3 milliárd forintnyi volt az az összeg, amit többnyire a közeli hozzátartozók vettek fel jogosulatlanul, mert nem jelentették be időben, hogy meghalt a rokonuk.

Ha ezt a számot elosztjuk a 115 ezer forintos átlagnyugdíjjal, akkor az azt jelenti, hogy nagyjából 11 ezren felejtettek el időben szólni a nyugdíjfolyósítónak.

A jogosulatlan kifizetések összege egyébként két év alatt 105 millió forinttal emelkedett, ezen belül ez elhalálozás miatti jogalap nélküli kifizetések 88 millió forinttal nőttek.

Ami még érdekesség, hogy a lap arra is rákérdezett, vajon ezeket az összegeket sikerül-e visszaszereznie a nyugdíjkasszának. Úgy tűnik igen, még akkor is, ha egy-egy eset évekig is elhúzódhat. A számaik ugyanis azt mutatják, hogy a megtérülés az utóbbi két évben rendre magasabb volt, mint az adott év záróegyenlege.

Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.