Pénzügy

40 éves korig igényelhető diákhitel

diakhitel(210x140).jpg (diákhitel)
diakhitel(210x140).jpg (diákhitel)

Már 40 éves korig igényelhető felsőoktatási hallgatók kölcsöne, és egy félévvel hosszabb időre, mint eddig. A törlesztők pedig több könnyítést is kaptak azzal, hogy februártól hatályba léptek az új szabályok.

Diákhitel

A hallgatói hitelrendszerről szóló kormányrendelet módosításainak második üteme is hatályba lépett február 1-jén, így már a tavaszi szemeszterben a diákhitel igénybevételével és törlesztésével kapcsolatban számos könnyítést érzékelhetnek az ügyfelek.

Alapvető változás, hogy a jogosultak körét és a jogosultsági időt is kiterjesztették. Az eddigi 35. életév helyett 40 éves korig lehet kérni és folyósítani a diákhiteleket. 10 félév helyett most már akár 11 félévre. Amennyiben a képzési idő meghaladja a 11 félévet, továbbra is maximum 14 tanulmányi félévre igényelhető a diákhitel.

Könnyebbség a törlesztőknek

Jó hír a törlesztőknek, hogy februártól már nem az adott hónap 5-éig, hanem 12-éig kell teljesíteni a Diákhitel esedékes törlesztőrészleteit.

A gyermeket vállalók számára könnyítést jelent, hogy a CSED/TGYES, GYES, GYED alatt lévő diákhiteles kismamák, kispapák a jövőben abban az esetben is jogosultak lesznek célzott kamattámogatást kérni, ha teljes munkaidőben kereső tevékenységet folytatnak. Ez vonatkozik a már engedélyezett célzott kamattámogatásokra is.

A törlesztőknek további biztonságot nyújthat a már tavaly november végén hatályba lépett kormányrendelet-módosítás, mely szerint az eddigi 24 hónap helyett már 36 naptári hónapra kérhető – továbbra is indoklás nélkül – a törlesztőrészlet mérséklése, valamint az eddigi hathavi hátralék helyett a jövőben egyévi elmaradás után mondhatja csak fel az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. az ügyféllel kötött hitelszerződést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik