Pénzügy

Új sarc a kazánokra

kazan(210x140).jpg (kazán)
kazan(210x140).jpg (kazán)

A kormány a napelemek mellett az elektromos vezérlésű fűtőberendezésekre is termékdíjat vetett ki. De hogy mennyit kell majd emiatt fizetni az államkasszába, az nem egyértelmű.

Még nem ült el egészen a napelemekre kivetett termékdíj miatti felháborodás, máris újabb sarc bukkant fel: egy törvénymódosítás szerint az év elejétől termékdíjat kell fizetni a központi fűtés céljára szolgáló elektromos vezérlésű kazánokra is – adta hírül a Népszabadság. Márpedig egy modern berendezés már nincs árammal működő vezérlés nélkül. Szóval mondhatjuk, hogy minden kazánvásárlásnál felmerülhet ez a tétel, amit feltehetőleg a vevő fizet majd meg.

Mire, mennyit kell fizetni? Nem egyértelmű!

Az általuk megszólaltatott szakemberek szerint azonban nagyon nem egyértelmű, mennyi pénzt is akad ilyen címen beszedni a kormány. Van aki szerint kilogrammonként 57 forintot. De van egy olyan kitétel is, amely szerint a segédberendezésekre is vonatkozik mindez, amit van aki úgy értelmez, hogy a szerelvényekre, szivattyúkra, stb. is. Egy 120 kilós készüléknél így már 6840 forint lehet az illeték.

Megint más szakértő viszont amondó, nem is biztos, hogy meg kell majd fizetni az új termékdíjat. És itt még nincs vége a zavaros részleteknek, ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Szeptembertől ez várható

A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy idén van egy másik fontos változás is: egy uniós rendelet szerint szeptember 26-tól csak olyan gázkazánokat lehet majd forgalmazni és felszerelni, amelyek éves átlagban legalább 86 százalékos hatásfokkal dolgoznak.

Ilyenre pedig most csak a borsos árú kondenzációs kazánok képesek. Ezek beépítése pedig komoly és költséges kémény-átalakítással járhat együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik