Pénzügy

Ezt kaphatja most 10 millióért Budapesten

Egy ingatlanpiaci elemzés szerint tavaly a fővárosban a vásárlók leginkább a 10 millió forint körüli eladó panellakásokat keresték. Kíváncsiak voltunk, mi fér bele ebbe az összegbe.

Igen figyelemre méltó évet zárt 2014-ben az ingatlanpiac. A frekventált területeken emelkedtek az árak, a tégla- és panellakásoknál a nagyobb városokban és Budapesten akár 4-5 százalékkal is. A teljes éves tavalyi tranzakciószám átlépte a százezres határt, csökkentek az értékesítési idők, miközben javult az eladók alkupozíciója, területileg leginkább a fővárosban.

Ezek a trendek nagy valószínűséggel 2015-ben is folytatódhatnak, és a lakáspiac stabil növekedési pályára állhat – állította az Otthon Centrum legújabb Lakáspiaci Tanácsadó elemzésében.

Kitértek arra is, hogy egyes ingatlankategóriákból mik voltak a legkelendőbbek. Budapesten például a legkeresettebb panellakásokat 10 millió forintos áron kínálták. Nosza, megnéztük a Költözzbe.hu-n, mit is kaphat mostanában ezért az árért a vevő. Nem keveset.

Játszogattunk egy kicsit az oldal keresőjével, mit dob ki első helyen, ha szobaszámra, alapterületre, négyzetméterárra, népszerűségre vagy újdonságra szűkítünk. Mit mondjunk? Ugyan mindegyik panel pontosan 10 millióba kerül, ég és föld egymáshoz képest némelyik kiválasztott eladó lakás. Attól függetlenül, hogy bármelyik megfelelhet bizonyos igényeknek. Máris meglátják, mire gondoltunk.

1+2 félszobás csepeli

Ilyen típusú lakásból több is volt a megadott árban, ezek közül az első helyen tanyázó 59 négyzetméterest néztük meg tüzetesebben. Az eladó javára legyen mondva, hogy sem a fotókkal, sem a leírással nem fukarkodott. Minden részletre kiterjed a jellemzése, még azt is kikövetkeztethetjük belőle, hogy vajon milyen érdeklődésű lehet az eladó. Olvassák el, érdemes. Azt viszont nem találtuk benne, hogy hanyadik emeleten van a lakás, meg hogy mondjuk mennyi a közös költség. A fűtés olcsó, termosztátos, távhős, de hogy például a víz egyedi mérős-e, az is kérdés maradt. A képek alapján a lakás jó állapotban van, igényes, kulturált.

 

Kilenc hónapja árulják, négyzetméterre pedig csak egy hajszállal kér érte többet, 169 ezer forintot a vevő, mint amennyiért a 3 szobás panelokat szeretnék elpasszolni a kerületben.

65 négyzetméteres kispesti

Alapterületre ez a 2+1 félszobás lakás ugrott fel első helyen. A képek alapján egy tipikus panelt látunk, amely egy tízemeletes ház magasföldszintjén található. Azt írják, folyamatosan karbantartották, festés után lehet is költözni – ez is látszik a fotókon. Az erkélyt beépítették, és az előszobában nagy rakodóterületű beépített szekrények vannak, akinek ez fontos. És még kamrája is van, a bejárat mellett.

 

December 17-én hirdették meg a lakást, 9,8 millióért, majd 3 nap múlva felkerekítettek az árat 10 millióra. A kerületben meghirdetett háromszobás lakások áraihoz képest azonban még így is 14 százalékkal kevesebbet kér a tulajdonos (154 ezer forintot).

500 ezer forint/négyzetméter

Amikor a keresőt a négyzetméterárra állítottuk be, meglepetésünkre nem a legolcsóbb, hanem a legdrágább ajánlatokat dobta ki. Így történt, hogy rábukkantunk egy I. kerületi lakásra, mely mindössze 20 négyzetméteres, 1 szobás, de szintén 10 millió forintba kerül. Vagyis négyzetméterét félmillió forintra tartja az eladó. Ami több mint a duplája a fővárosi átlag panelárnak. Nem ez volt az egyetlen minigarzon, amiért ilyen jó árat szeretnének kapni az eladók.

És hogy milyen a lakás? Na ez az, ami nem derül ki a 11 napja feltöltött hirdetésből, mert se leírást, se fotót nem készítettek hozzá. Csak annyit tudunk még meg, hogy 2008-ban épült, és a háromszintes ház első emeletén található.

A legnépszerűbb

Ezt a címet az az 1+2 félszobás 55 négyzetméteres rákosfalvai panel nyerte el a tízmilliós kategóriában, amelyet öt hónapja hirdet a tulajdonosa. A lakás jó állapotú, erényként emelik ki, hogy a konyha ablakos, a lakás napos, külön van a WC, és kamra is található benne. A szobák burkolata parketta, állapota jó, a lakás többi helyiségét pedig egységesen járólappal burkolták.

 

Négyzetméteréért 182 ezer forintot szeretnének kapni, amely 19 százalékkal barátibb, mint a többi hasonló kaliberű XIV: kerületi lakásé.

A legújabb

Mindössze 4 napja tette fel a tulajdonos a hirdetését, amelyben páskomligeti szintén 55 négyzetméteres, 2+1 félszobás távfűtéses, első emeleti panelt kínál eladásra. A képek alapján ez is tipikus panel, nyugodt környéken. Egészen őszintén úgy jellemzi a tulajdonosa, hogy felújítás után szép otthon válhat belőle.

 

Mivel mérete egyezik a legnépszerűbb paneléval, négyzetméterárára is ugyanaz jellemző, amit eggyel fentebb írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik