Pénzügy

A jegybank egyelőre nem visszakozik

MNB (magyar nemzeti bank, MNB)
MNB (magyar nemzeti bank, MNB)

Az MNB tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság megsemmisítő döntését a napi.hu, és Napi Gazdaság ügyében, egyelőre nem lép, kivár.

Az Alkotmánybíróság kedden alaptörvény-ellenesnek találta és így megsemmisítette a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyik ítéletét, amely – egyezően a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatával – kimondta, hogy a napi.hu portál és a Napi Gazdaság újság piacbefolyásolást követett el 2013. október 16-án egy-egy azonos tartalmú, a MOL Nyrt.-re vonatkozó cikk közzétételével.

Még nem visszakoznak

Az MNB erre szerdán közleményben szögezte le: tiszteletben tartja az Alkotmánybíróság döntését. A mostani határozat ugyanakkor szerintük nem a jegybank, hanem a bíróság számára fogalmazott meg új feladatot. Az MNB így megvárja az ügy kapcsán megszülető – egyelőre döntési irányát, indoklását tekintve nem ismert – új bírósági ítéletet.

Ezek után pedig több példán keresztül is érzékeltették, hogy az MNB mennyire elkötelezett a pénz- és tőkepiacokra vonatkozó, a fogyasztók, befektetők ügyleti döntéseit befolyásoló valós információk szabad áramlása mellett. Hangsúlyozták azt is, számos esetben ezek közzétételét maguk kényszerítették ki egyes szolgáltatóktól.

Azt is hozzátették még – megismételve, hogy tiszteletben tartják az Alkotmánybíróság keddi döntését – hogy továbbra is fellépnek a piacot jogsértően befolyásolni próbáló és megtévesztő hírek nyilvánosságra hozatala ellen.

Mindebből az látszik, mintha az MNB nem érezné úgy, hogy jogsértően bírságolta volna meg a két lapot. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik