Pénzügy

Matolcsy nem aggódik a frank miatt

svájci frank (svájci frank, árfolyam, )
svájci frank (svájci frank, árfolyam, )

Az MNB-nek rövid távon nem kell tennie semmit a svájci frank múlt heti hirtelen árfolyamváltozása miatt, mert kevés a jelentős veszteséget elszenvedett ügyfél és piaci szereplő.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a svájci jegybank döntése után már a múlt héten adatokat kért a befektetési vállalkozásoktól és befektetési alapkezelőktől arról, hogy az árfolyamváltozás miképp hatott a devizakereskedelemmel foglalkozó ügyfeleikre és a befektetési alapokra. Az adatfeldolgozás még folyamatban van, de már látszik, hogy a hazai befektetési vállalkozások döntő részének ügyfélköre csak mérsékelten vagy egyáltalán nem érintett. A veszteségek mértéke az MNB által felügyelt befektetési vállalkozásoknál meghaladta a 10 milliárd forintot, de csak néhány száz befektetőt érintett. A piaci változásnak jobban kitett befektetési vállalkozásokkal az MNB folyamatos kapcsolatot tart. Ez alapján a jegybank rövid távon nem lát intézkedésre okot adó körülményt.

Noha a hirtelen árfolyamváltozások a befektetési piac számos ágát érintették, a jelentősebb veszteséget szenvedett ügyfelek, piaci szolgáltatók száma csekély. A befektetési alapkezelők piacán az alapok alig 2 százalékát befolyásolták jelentősebben a piaci zavarok. 2015. január 15-án tíz befektetési alap szenvedett el 5 százalékot meghaladó nettó eszközérték csökkenést 24 milliárd forint értékben. A jegybank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához egyelőre kevés  fogyasztói megkeresés érkezett. A panaszosok kifogásait vizsgálják, ha szükséges, fogyasztóvédelmi vizsgálatot indul.

A jegybank ezúttal is jelezte, a külföldi szolgáltatók nem tartoznak felügyelete alá, termékeik különösen nagy kockázatot hordoznak. “A nemzetközi piacok tőkeáttételes pozíciói szokatlanul nagy napon belüli nyereséget vagy veszteséget idézhetnek elő, így a befektetői döntésekhez elengedhetetlen a széleskörű piaci ismeret” – tudatta a Magyar Nemzeti Bank. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik