Pénzügy

Magánnyugdíj – potyautasnak többé nincs helye

persely (persely)
persely (persely)

A magánpénztáraknak nincs más választásuk, minthogy elvárják a tagoktól a tagdíjfizetést. Hamarosan javaslatot dolgoznak ki arra, hogyan kellene átalakítani a jelenlegi rendszert, hogy fenntartható legyen.

Magánnyugdíjpénztárak

A magánnyugdíj-pénztári rendszer 2015 januárjától hatályba lépett újraszabályozása igen jelentős feladat elé állítja mind a pénztárakat, mind a pénztártagokat. 2015 áprilisára a pénztárakban el kell érni a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, ha nem akarják, hogy megszüntessék őket. Ez lesz ugyanis az első hónap, mely beleszámít a féléves értékelési periódusba.

Ennek eléréséhez meghatározták az egységes tagdíjat, melynek befizetését elvárják a pénztártagoktól. Az összeg, mint írtunk is róla, pénztáranként változó, havi 200, illetve 1000 forint közötti sávban mozog.

Tagdíjbefizetésre ösztönző kommunikáció minden rendelkezésre álló csatornán elindult – írta közleményében a meglévő négyből három magánnyugdíjpénztár. A Horizont, a Szövetség és Budapest a magánnyugdíj-pénztári piac 93 százalékát képviseli egyébként.

Potyautasnak nincs helye

Ők hárman kiemelten fontosnak tartják, hogy az új szabályt minden pénztártag komolyan vegye és teljesítse kötelezettségét. Azt is kijelentik, hogy a rendszer nem tűr meg tovább potyautasokat, hiszen, hogyha a kívánt fizető arányt nem éri el a pénztár, akkor végelszámolásra kötelezi a jogszabály.

A pénztárak többsége az egy évre vonatkozó tagdíjat előre kéri befizetni annak érdekében, hogy minél kisebb számban forduljon elő az akár jóindulatú feledékenység, ami most az összes többi pénztártag megtakarítását veszélybe sodorhatja. Azoknak a pénztártagoknak pedig, akik nem hajlandóak tagdíjat fizetni, javasolják a visszalépést a társadalombiztosítás rendszerébe.

Alapos átalakításra szorulna

A Pénztárak az érvénybe lépett szabályozásnak meg kívánnak felelni és erre ösztönzik a tagokat is, de fenntartják álláspontjukat, hogy a magánnyugdíj-pénztári rendszer alapos és átfogó átalakításra szorul, mert a jelenlegi változások nem szolgálják a hosszú távú fenntarthatóságot. Ezért eleget tesznek a 60 ezren a magánnyugdíjért Facebook-csoport felkérésének és rövidesen egy kidolgozott szabályozási javaslattal állnak elő.

Ennek fő eleme lesz, hogy a magánnyugdíj-megtakarításokat önkéntes nyugdíjpénztári számlákra helyezzék át, hogy zárt önkéntes nyugdíjszámlákat hozzanak létre az önkéntes nyugdíjpénztári rendszeren keresztül, illetve hogy a járadékfizetés szabályait hogyan alakítsák át.

A javaslatot eljuttatják majd mind az azt kérő civil szervezeteknek, mind az összes parlamenti párt képviselőjének, remélve azt, hogy a kérdésben újra párbeszéd indulhat. Elengedhetetlennek látják egy olyan konszenzusos megoldás kimunkálását, mely kielégíti mind az állami szabályozó jogos aggodalmát a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága miatt, mind a magánnyugdíj-pénztári tagok ragaszkodását az öngondoskodás e formájához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik