Pénzügy

Lenyomta a január a banki díjakat

bankkartya(210x140).jpg (bankkártya)
bankkartya(210x140).jpg (bankkártya)

Főleg a vállalkozásoknak, de magánszemélyeknek is jelenthet könnyebbséget egy új szabály, ami miatt csökkentették vagy eltörölték a bankok a kártyás vásárlásokra felszámított díjakat.

A bankkártyás vásárlás nagyrészt eddig is díjmentes volt, de nem minden banknál. Akiknek fizetniük kellett a tranzakciók után azoknak jöhet most egy kis könnyebbség. Ugyanis januártól megváltozott a tranzakciós illeték fizetési szabálya, és ez már (példátlan gyorsasággal) jelentkezett is a banki díjakban. Vagyis spórolhatunk. 

Gyorsan átvezették a változást

Eddig a nem készpénzes banki műveleteknél 3 ezrelék volt a bankok által fizetendő tranzakciós illeték, egy-egy alkalommal legfeljebb 6 ezer forint. A változás januártól az, hogy a bankkártyás vásárlások után a bankoknak az idei évtől már csak legfeljebb évi 800 forint illetéket kell leróniuk kártyánként. Ha pedig érintőkártyáról van szó, akkor csak maximum évi 500 forintot.

Ezzel párhuzamosan léptek azok a bankok, amelyeknél tavaly volt díja a kártyás vásárlásnak, és vagy eltörölték a fizetendőt (ami jellemzően megegyezett a tranzakciós illeték mértékével), vagy csökkentették.

A magánszemélyeknél is jelenthetett költségcsökkenést

Az MKB banknál például teljesen eltörölték a kártyás vásárlás díját, és a Kinizsi Banknál is. Igaz, utóbbinál egyelőre csak akciós jelleggel, június 30-ig. a Budapest Banknál pedig (azoknál a csomagoknál ahol volt díja) leszállították olyan mértékűre, mint amennyire az illeték lecsökkent. Az FHB-nál ugyanez érvényes a hitelkártyákra – írta a Privátbankár.hu.

A díjcsökkenésből azok profitálhatnak leginkább, akiknél díjköteles volt a kártyás vásárlás, és aktívan használták ezt a szolgáltatást. A spórolás évi 267 ezer forint feletti sima kártyás vásárlásnál, és 167 ezer forintnál több érintőkártyás vásárlásnál jelentkezhet. Ami azért magánszemélyeknél is simán összejöhet.

A vállalkozások jobban megérezhetik

A vállalkozásoknál ez a hatás még jobban érvényesülhet, különösen például a fuvarozócégeknél, ahol az átlagnál jóval jellemzőbb az alkalmazottak körében is a céges bankkártyás vásárlás – mondta megkeresésünkre a Bankmonitor.hu kártyaszakértője, Eckrich Csaba. Érdemes figyelni, mert különbözőképpen változtak a díjak. Íme, mi jött be a korábbi tranzakciónkénti 3 ezrelékes, maximum 6 ezer forint helyett a kártyás vásárlásoknál.

A Budapest Banknál például marad a kártyás vásárlások után a 0,3 százalékos díj a vállalkozóknak, viszont a tételenkénti 6 ezer forintos maximum januártól legfeljebb 800 forint lehet. És amint elérték ezt az összeget az adott évben, a további vásárlások már díjmentesek. Vagyis azok a vállalkozások, akik 267 ezer forintnál többet költenek éves szinten a céges bankkártyával, már biztosan nyertek a jogszabályváltozással.

Azok a cégek is örülhetnek, akik a Citibanknál vezetik számlájukat. Náluk az érintés nélküli fizetésre alkalmas plasztikoknál évi 500 forintra, míg a többi kártyánál évi 800 forintra csökkent a kártyás vásárlás díja. A K&H-nál. az OTP-nél és az UniCreditnél pedig évi nyolcszáz forint lett a maximum – a Bankmonitor.hu szerint valószínűleg azért 800, mert ezeknél a bankoknál nincs a vállalkozók számára érintés nélküli fizetésre alkalmas bankkártya.

Az FHB-nál pedig az a helyzet, hogy a korábban díjköteles kártyás vásárlások az év elejétől díjmentesek. Viszont a március közepén hatályba lépő hirdetmény már tartalmazza a 800 forintos úgynevezett kiegészítő bankkártya éves díjat. A Sberbank kkv-s és vállalati ügyfeleinek viszont egészen március elejéig kell várniuk a változásokra, csak utána kártyázhatnak díjtalanul. De az FHB-hoz hasonlóan ezzel párhuzamosan az éves fizetendő bankkártyadíj megemelkedik 800 forinttal. (Tehát ennél a két utóbbi banknál akkor is le kell róni az éves 800 forintos díjat, ha évi 267 ezer forintnál kevesebbet vásárolnák egy-egy céges kártyával.)

A jogszabályváltozás legnagyobb nyertesei kétségkívül az MKB és a Raiffeisen céges ügyfelei. A két banknál az év elejétől ugyanis a korábban díjköteles kártyás vásárlások díjmentesek lettek és egyelőre még semmi jele annak, hogy a törvény új passzusait érvényesítenék a díjszabásukban. A CIB is ebbe a körbe tartozik, de náluk csak azokat a vállalkozó ügyfeleket érinti a változás, akiknek ún. Bankszámla Plusz számlájuk van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik