Pénzügy

Jobb napok várnak a forintra, de jön a fordulat

forint(210x140).jpg (forint)
forint(210x140).jpg (forint)

A csütörtöki vihar után pénteken némi stabilizálódás jelei látszanak a devizapiacon, a svájci frank viszont továbbra is önálló életet él. Elemzők szerint ekkora földszakadás után mindig jön a pozitív korrekció. Jövő csütörtökre újabb fordulatra lehet számítani. 

Devizavihar

Csütörtökön hatalmas devizasokk érte a világot, amikor a svájci jegybank úgy döntött, hogy eltörli az euróval szemben 2011 óta alkalmazott árfolyamküszöböt. Teljesen váratlanul történt mindez. A frank-euró küszöbérték 1,2 volt, eltörlése után hamarosan 85 eurócentig zuhant egy frank.

A forint piacát is rögtön elsöpörte a vihar szele: az euróval szembeni jegyzések 327 fölé, történelmi mélypontra kerültek, míg a dollár 280-ig emelkedett.

A forint-frank árfolyam pedig a 378-as maximális középárfolyamot is érinthette – írta a Portfolio.hu. Ezt követően, amikor a frank már paritás (1 frank=1 euró) fölé került az euróval szemben, csütörtök délutánra, estére a forintjegyzések is mérséklődtek.

Péntek reggelre viszont tovább esett a forint, igaz, leginkább a svájci devizával szemben. A többi viszonylatban már nem volt erőteljes gyengülés. Viszont a frank-forint árfolyamnál 316-320 forintos jegyzéseket lehetett látni (dél körül 314,7), vagyis mintegy 20 százalékkal gyengültünk ebben az összevetésben. 

A nagy kérdés az, hogy mi várható egy ilyen hatalmas vihar után, ma és a közeljövőben. Elemzőket kérdeztünk.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Pénteken még erős mozgások várhatóak

A Raiffeisen bank elemzője, Török Gábor szerint bár csütörtök estére a svájci frank az euróval szemben kissé megnyugodott, stabilizálódásról pénteken még nem lehet beszélni. A kurzusban ugyanis erőteljes mozgások tapasztalhatóak, és ez erősen befolyásolhatja, hogy a pénteki nap hogyan alakul.

Másik piaci forrásunk úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban, hogy a frank „önálló életet él” továbbra is. Ettől függetlenül úgy látja, hogy a stabilizálódás jelei már érezhetőek és a forint is kezd megnyugodni. Mint mondta, az ilyen nagy vihar után mindig erőteljes pozitív korrekció következik általában.

Elszállt a svájci frank

Ő arról is meg van győződve, hogy a befektetők kezdik érzékelni, a forint már nem annyira sérülékeny, mint korábban. Ennek oka szerinte, hogy a kormány még éppen az utolsó pillanatban, de meglépte a deviza-jelzáloghiteleknél az árfolyamrögzítést, és döntött a kivezetésről is. Hozzátette, bár a környező országokban nem annyira súlyos a devizahiteles probléma, mint nálunk, de máshol nem került sor hasonló lépésekre. Így Lengyelországot és Horvátországot is elég érzékenyen érintették a csütörtöki történések. A forint pedig kicsit nagyobb bizalmat kaphat mostanában.

Milyen árfolyamra kell berendezkednünk?

A frank-euró árfolyamegyensúly felborulása, ahogy írtuk, jelentős negatív hatással volt a forint-euró árfolyamra is, 327 fölé is elszaladt a kurzus. Stabilizálódás jöhet rövidesen, de kérdés, milyen szinten.

 

Török Gábor arra számít, hogy a következő hónapokban átlagban 320 forint körül lesz az euró jegyzése. Hozzátette még, azt nem tartja valószínűnek, hogy 325-330 forint körüli szintre állna be a forint az euróval szemben. De azt sem, hogy 315-ös szintig visszakorrigálna.

Kérdésünkre, hogy vajon a frank-euró árfolyam milyen szinten stabilizálódhat, azt mondta, ezt ma még nagyon nehéz megmondani. De tippje van: 1-1,1 között, széles sávval. Azt is hozzátette, 1,2-nél biztosan nem lesz erősebb a ráta, és paritás (1 frank=1 euró) alá biztosan nem fog menni. A 320 forint körül várható forint-euró árfolyamot is ennek függvényében mondta.

Jövő csütörtökön újabb fordulat jöhet

Másik piaci forrásunk arra hívta fel a figyelmünket, hogy január 22-én lesz az Európai Központi Bank következő ülése, amikor nagy volumenű állampapír-vásárlást jelenthetnek be. Legalábbis erre számít a piac. Ha így lesz, akkor abból a forint és a többi régiós deviza is sokat profitálhat.

Előzetesen 500 milliárd eurós nagyságrendről volt szó, ami jelentős segítség lenne az uniós államoknak. A témával kapcsolatban január elején a Royal Bank of Scotland csoport közgazdásza, Richard Barwell azt mondta a Bloombergnek, az lenne a legjobb, ha az EKB olyan kötvényvásárlási programot jelentene be, amelynek nincs felső határa. Az EKB azonban nem kommentálta a hírügynökség értesüléseit.

A várakozás minden piaci szereplőben erőteljesen megvan, és nagy csalódást okozna, ha a bejelentés elmaradna, vagy nem lenne elég méretes az EKB által bevállalt állampapír-vásárlás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik