Pénzügy

Rengetegen megszívják a történelmi forintzuhanást

A svájci frankhoz képest a forint 17 százalékot zuhant, amely 250 ezer autósnak azt jelenti, hogy az autófinanszírozások részletei ugyanilyen arányban emelkednek. A forintgyengülés hosszabb távon akár a benzin árának emelkedését is hozhatja, de a bankrendszert is megviselheti a heves ingadozás.

Új árfolyammélypontra gyengült csütörtökön a forint a svájci jegybank váratlan intézkedését követően.

Történelmi mélypontok

A svájci frank jegyzése kora reggel 266,27 forinton állt, gyakorlatilag az előző estivel megegyező szinten. A jegybanki bejelentésre a jegyzés rövid időre 430,16 forintig szökött fel, ami egyúttal a forint mindenkori árfolyammélypontja is lett a svájci frankkal szemben. Az előző mélypont a frank 273,42 forintos jegyzése volt 2011 augusztusában. Csütörtökön délután négy órakor a svájci frankot 311,35 forinton jegyezték, ami a forint 17 százalékos gyengülésének felel meg a kora reggeli árfolyamához képest.

Azeuró a napot 319,79 forinton kezdte és kora délelőtt, a svájci jegybank bejelentése előtt még erősödött is valamelyest. Nap közben az árfolyam 318,66 és 327,60 forint között alakult. Az euró csütörtöki legmagasabb jegyzése a forint új történelmi árfolyammélypontja is lett egyúttal. Az előző csúcs a 2012 január eleji 324,27 forint volt.

Délután négy órakor az euró jegyzése 320,77 forinton állt. A forint reggel óta 0,31 százalékkal gyengült az euróval szemben. A dollárt kora reggel 271,79 forinton jegyezték, délután négykor pedig 275,70 forinton. A legmagasabb jegyzés 280,28 forint volt.

Az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek – emelték ki az MTI-nek csütörtökön nyilatkozó devizapiaci elemzők.

Odaverhet a bankrendszernek

A svájci jegybank csütörtök délelőtt váratlanul eltörölte a svájci frank euróval szembeni árfolyamára 2011 szeptemberében bevezetett 1,20-as “tűréshatárt”. A frank árfolyam 2012 januárja óta tartózkodott a határ közvetlen közelében.

Az elemzők szerint figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője elmondta a devizahitelesek jó részét a rögzített forintosítási árfolyam miatt nem érinti a svájci frank felértékelődése, azonban többek között az autóhiteleseknél továbbra is fennálló kitettség miatt a forint a szokásosnál nagyobb nyomás alatt volt – mondta.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője szintén azt hangsúlyozta, hogy főként az autóhiteleseket érinti negatívan az erősödő svájci frank.

Még a benzinár is emelkedhet

Önmagában a svájci frank megerősödése csak korlátozott hatást fejtene ki a magyar gazdaságra, de az általános forintgyengülés – kockázatosabb befektetési eszköz – hosszabb távon az üzemanyagár stagnálásával, vagy emelkedésével járhat, az exportáló cégekre pozitívan hathat, míg az import termékeket fogyasztók számára árnövekedéssel járhat.

A szakember ugyanakkor megjegyezte: csak később derül ki, milyen hatások érvényesülhetnek, mivel a svájci jegybank lépése meglepő, még a devizapiacok is keresik az irányt. A forint gyengülése a frankkal szemben megmarad, a többi devizával kapcsolatban azonban még kérdéses – vélekedett.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzőjének becslése szerint mintegy kétmilliárd eurónyi élő devizahitel van svájci frankban, e hitelek tulajdonosainak a jelenlegi árfolyam fennmaradása esetén 15-20 százalékos törlesztőrészlet emelkedéssel kell számolniuk.

Azok a devizahitelesek viszont örülhetnek, akiknek tavaly ősszel rendezték a helyzetét. Ezek azok a jelzáloghitelesek, akik 2015 januárjától már a forintosítás rögzített árfolyamán törlesztenek.

250 ezer autós bukhat

A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a svájci frank árfolyamának rendkívüli erősödése mintegy 250 ezer devizaalapú járműfinanszírozási szerződést érint, a szövetség várakozásai szerint a havi törlesztőrészletek összege nagyságrendileg az árfolyam elmozdulásának mértékével növekszik – közölte a lízingszövetség az MTI-vel csütörtökön. A szövetség adatai szerint ezen szerződések állománya mintegy 300 milliárd forintra rúg.

Lévai Gábor, a lízingszövetség főtitkára kiemelte: arra egyelőre nehéz becslést adni, hogy az ügyfelek hány százaléka nem tudja majd fizetni a megnövekedett törlesztőrészletet, tény azonban, hogy a 2008-as (mintegy 20 százalékos) árfolyam-elmozdulás is jelentősen megnövelte a bedőlő hitelek arányát. Másrészt sok ügyfél csak a szerződés hosszabbításával tudta folytatni a havi törlesztések fizetését. Erre számít a szövetség a mostani drasztikus mértékű árfolyam-elmozdulás következményeként most is.

A Magyar Lízingszövetség a drasztikus árfolyam-erősödés kapcsán felhívja a figyelmet arra, hogy a fizetési nehézségekkel szembe kerülő ügyfelek ne halogassák a probléma kezelését és forduljanak segítségért a lízingtársaságokhoz – mondta Lévai Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik