Pénzügy

A többség elfogadja az új útdíjrendszert

útdíj (útdíj)
útdíj (útdíj)

Legalábbis Fónagy János államtitkár ezt állítja az eddig beérkezett vélemények alapján.

Útdíj

Az eddig beérkezett vélemények szerint a többség elfogadja az autópályadíjak rendszerének átalakítását, kifogások főleg csak egyes szakaszokkal kapcsolatban érkeztek – mondta A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn.

Fónagy János a méltányolható észrevételek között például azt említette, amikor két csomópont között van egy megyehatár, és kérdéses, hogy az adott szakasz hova tartozik. Szerinte ilyen helyeken megoldható lesz, hogy csak egy matricára legyen szükség.

Azt is méltányolhatónak, illetve ésszerűnek nevezte, hogy bizonyos helyeken, ahol jelentős forgalom terelődne át például belterületi utakra, ott változtassanak a besoroláson. Ugyancsak ebbe a körbe sorolta azokat a helyeket, ahol nincs alternatív elérhetőségi útvonal.

Az államtitkár szerint az elv az, hogy a lehető legtöbb ember elérhető áron, egységes feltételek mellett érhesse el az autópályákat.

Mint írtunk róla, Fónagy János pénteken a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta, hogy az útdíj visszavonásáról, felpuhításáról szó sem lehet, legfeljebb kisebb korrekciókról.

A kormányfő pedig szintén pénteken, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában többek között azt mondta, most a próbaüzem zajlik. Orbán Viktor arra kért mindenkit, hogy “most szólaljon fel (…), most tiltakozzon” a megyei e-matricák ügyében, mert ez az időszak január harmadik hetében lezárul. A kabinet azután tekinti át a próbaüzem tapasztalatait, és levonja az “értelmes” következtetéseket. Februárban a rendszer már végleges formájában működhet – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik