Pénzügy

Íme az év legjobb lakásajánlata

Úgy tűnik, ha valaki önálló lakásra vágyik, és nem akar túl nagyot, jó választás lehet a X. kerület. Átlagban itt vannak a legkisebb méretű eladásra kínált lakások, ráadásul fővárosi szinten a legelérhetőbb árakon.

Ne higgye…

Meglepően kedvező év végi lakáspiaci adatokról számolnak be ingatlanosok. A tavalyi összes forgalom a válság után először haladta meg a 100 ezer tranzakciót. És végül a december lett az év egyik legerősebb hónapja, kis híján 10 ezer eladással. A szakmabeliek bíznak abban, hogy biztató trend folytatódik, több okból is.

Mi most azt vizsgáltuk meg a Költözzbe.hu segítségével, hogy mi a helyzet, ha valaki Budapesten szeretne saját lakást: melyik kerületben találhatja a legkedvezőbb árú ajánlatokat. Az oldal statisztikai adatai szerint az átlagokat nézve a X. kerület lehet a nyerő. Ebben a kerületben ugyanis a legkisebb a kínált lakások átlagos mérete (51 négyzetméter), és átlagos ára is (11 millió forint). Igaz, négyzetméterre nem ez a legolcsóbb kerület, de összességében mégis.

Ezek után leszűkítettük a keresést az 50 négyzetméteres X. kerületi lakásokra, és nem kellett csalódnunk. Három olyan ajánlatot is találtunk, ahol a kétszobás lakás belefért hét-nyolcmillió forintba, és egy negyedik egyszobást is.

Tisztviselő lakótelepi tégla

Elég szűkszavú az eladó, mindössze annyit árul el a lakásról, hogy a 30-as években épült házban, a “Tisztviselő lakótelepen”, jó állapotú, utcára néző, 2. emeleti, és azonnal költözhető. Cserébe viszont viszonylag sok fotót tett fel, amikből úgy tűnik, jó állapotban van a lakás. A fűtés valószínűleg cserépkályhával megy, mert ez is látszik a képeken. És valószínűleg már nem lakik benne senki.

 

Egy hónapja hirdetik, az árból azóta nem engedtek: 7,1 millió forint. Négyzetméterre ez mindössze 142 ezer forint, ami 35 százalékkal kevesebb, mint amennyit a kerületi kétszobás téglalakásokért kapni szeretnének a vevők.

Kőbányai panel

Azt írják, csendes lakótelepi lakásról van szó, a kilencedik emeleten, és az egyik szobához van egy erkély is. Műszakilag átlagosnak jellemzik, a képek nem túl jó minőségűek, de a lakás rendben lévőnek tűnik. A víz- és villanyfogyasztást egyedileg mérik, a gázra pedig átalányt fizetnek. A közös költség 10 ezer forint felett van kicsivel (ebből 1000 forint a felújítási alap). És az eladó szerint jó a lakóközösség, ami valljuk be, nem hátrány.


 

Szűk egy hónapja árulják a lakást, és 7,69 millió forintot kérnek érte, ami ha a négyzetméterárat nézzük (154 ezer forint), akkor 21 százalékkal kedvezőbb, mint amennyit a hasonló kaliberű panelokért kérnek a kerületben.

Az év legjobb ajánlata

Ezzel a szlogennel kínálják a következő téglalakást. (Ami kicsit azért vicces, mert már több mint egy éve árulják.) Érdekessége, hogy bútorral együtt eladó, és azonnal lehetne költözni. Itt is kiemelik, hogy a ház rendkívül kulturált, csendes. Ajánlják fiataloknak albérlet helyett, időseknek, összeköltözőknek egyaránt. A képek alapján a fűtés itt is cserépkályhával megy.

 

És az ár igazi meglepetés, főleg ahhoz képest, ahonnan indult. Tavalyelőtt októberben 19,7 milliót írt a tulaj, ami talán túlzó elvárás volt a részéről. Egy hónap múlva már korrigált is rendesen, és levitte az árat 7,99 millióra. Aztán tavaly májusban még egy kisebbet faragott, s azóta 7,8 millió forintot vár a lakásért. Ezzel 28 százalékkal kér kevesebbet, mint átlagban a többi eladó a hasonló paraméterű lakásokért.

Kőbányai sorház

Az egyszobás, kiskertes lakrész már nem tinédzserkorú, viszont pár éve teljesen felújították, műszakilag és esztétikailag is. Ez azt jelenti az eladó leírása alapján, hogy kicserélték a vezetékeket, redőnnyel ellátott műanyag ablakokat szereltek fel, és biztonsági faajtót. A meleg vizet bojler adja, a fűtés pedig a fotók alapján konvektoros. Azt is írják még, hogy barátságos, jó a közösség és a szomszédok nem zavarják egymást, mert egymástól függetlenek, külön bejárattal és kertrésszel.

A 70 négyzetméteres kertecske nekünk nagyon megtetszett, meg a lambériás bejárati rész is.

 

A közös költség 4200 forint, a rezsi 10-15 ezer, a bő két hete meghirdetett lakásért pedig 7,9 millió forintot szeretnénk kapni. Kerületi összehasonlítási alap nincs, vagyis nemigen van hasonló eladásra kínált ingatlan. Fővárosi szinten viszont 27 százalékkal kedvezőbb a kért ár, mint amennyit az egyszobás sorházi lakásoknál szeretnének kapni az eladók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik