Pénzügy

Ne higgye, hogy még sokáig alkudozhat sokat

Az ingatlanosok derűlátóak a jövővel kapcsolatban. Van aki szerint még a régóta árult lakások is gazdára találhatnak nem sokára. Aki vásárolni szeretne, az pedig számítson rá, hogy hamarosan már nem faraghatja le kénye-kedve szerint az árat.

Ha a jövő évről kérdezik az ingatlanosokat, mindenki a fellendülést emlegeti. Hegedűs László az ingatlanos blogon bővebben is kifejtette, mire gondol. Többek között arra, hogy erősödni fog a korszerű, igényes ingatlanok iránti kereslet. Úgy véli, be fog indulni az üzletek, ipari ingatlanok piaca is. Valószínűsíti továbbá, hogy a kereslet növekedésével csökkenni fog az ingatlanok eladásának ideje. Vagyis gyorsabban fog pörögni a piac. Mindezekből következően az is jó hír lehet az eladóknak, hogy jelentékeny mértékben csökkenhet az alku mértéke (tehát a feléből mennyit enged mondat létjogosultsága megszűnik).

Hegedűs valószínűsíti azt is, hogy számtalan, évek óta eladatlan ingatlan fog új gazdára lelni. Ennek oka véleménye szerint az lehet, hogy ahogyan az árak mennek felfelé, a régen értékesítésre váró otthonok ára pedig előbb-utóbb automatikusan „jóárasodhat” – fogalmazott. Véleménye szerint tovább fog nőni a befektetési szándékkal vásárlók száma, élénkülhet a telekpiac is (a meginduló új beruházások miatt), és a vevők egyre bátrabbak lesznek, akkor is, ha hitelről van szó.

Készülve arra, hogy hamarosan lefogyhatnak a nagyon olcsó ajánlatok, a Költözzbe.hu-n most azt néztük meg, ha valaki családdal költözne, és minimum 3 szobára (lehet benne félszoba is) van szükségük, akkor milyen olcsó téglalakások közül választhat, némi kompromisszum mellett. A statisztikában található átlagszámokhoz képest mi magunk is meglepődtünk, milyen mérsékelt árakat találtunk: kicsivel hatmillió forint felett akár meg is lehet az 1+2 félszobás saját ingatlan. Mindhárom kiválasztott lakást két hónapja hirdetik.

Tetőtér, 6,2 millióért

A XX. kerületi ingatlan szó szerint lehetőség, hiszen a tetőteret még ki kell alakítani. A mediterrán lakóparkban lévő négyemeletes ház ötödik szintjén 68 négyzetméteres hely van erre, ahol 1+2 félszoba fér el az egyelőre még tároló minősítéssel rendelkező majdani lakásban. A válaszfalak már állnak, a víz és a villany is bent van, és tetőablak kialakítására is van lehetőség. A fűtés pedig házközponti lehet, egyedi méréssel.

 

Szóval a 6,2 millió forintos vételár itt azt jelenti, hogy még pár milliót hozzá kell érteni, hogy valóban lakást kapjon a vevő. (Van egyébként egy másik tetőtéri hely is, ahol még a válaszfalak sem állnak.) Másrészt a 6,2 millió azt is jelenti, hogy a kerületi eladási árak feléért juthat hozzá a vevő egy félkész lakáshoz.

Galériás 6,7 millióért

Hogyan férhet el egy egész család 31 négyzetméteres alapterületen? Erre jó példa a X. kerületi földszinti lakás, ahol kialakítottak egy 20 négyzetméteres galériát (hangsúlyozzák: nem recseg). Itt fent kapott helyet a gyerekszoba, meg egy miniháló, és azonkívül ott van még a nappali is lent. A belmagasság így alul 2 méter lett, felül pedig mindössze 1,9 méter. Szóval langalétáknak nem kifejezetten ajánlott. A leírásból látszik, hogy a házban/lakásban az utóbbi években szinte mindent felújítottak. Az egyedüli kivétel a zuhanyfülke, amire az eladó szerint ráférne a csere. Víz- villany-, és gázóra is külön van a lakáshoz (a fűtés konvektorral megy).

 

Akinek megtetszik, az nagyjából fele áron juthat hozzá, mint amennyiért a kerületben kínálják a hasonló paraméterű (3 szobás) lakások négyzetméterét.

Albérlővel vagy anélkül 6,8 millióért

Érdekes az ajánlat olyan szempontból, hogy nemcsak költözőknek, hanem befektetőknek is megfontolandó lehet,. Ugyanis jelenleg albérlő lakik a X. kerületi lakásban, aki hosszabb távon maradna is. Itt nincs galéria, mégis elfért az 1+2 félszoba a 37 négyzetméteren (átalakítással). Igaz, a félszobák tényleg elég kicsik (6, illetve 8,5 négyzetméteresek), és a nappali+konyhára sem túl nagy a maga16 négyzetméterével. De lényeg a lényeg: van 3 szoba. A fűtés itt is konvektorról megy, és azt írják, alacsony a rezsi. Aki befektetési céllal vásárolna, az pedig a jelenlegi albérlővel havi 40 ezer forintos bevételre számíthat (a rezsit ezen felül fizeti a bérlő).

 

A lakást négyzetméterre harmada áron kínálják egyébként, mint amennyit átlagban a háromszobásokért kérnek a kerületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik