Pénzügy

Hiába lesz jövőre magasabb a minimálbér

Minimálbér változásai (minimálblr)
Minimálbér változásai (minimálblr)

A zsebben csak nagyjából 70 ezer forint marad mindazoknak, akik nem tudnak családi kedvezményt érvényesíteni.

Ahogy beszámoltunk róla, 105 ezer forint lesz a bruttó minimálbér 2015-től. A százezer forint körüli minimálbér már 2011-ben is a Fidesz tervei közé tartozott, az emelés nem okozott meglepetést. Azóta a minimálbér közteher-tartalma jelentősen növekedett, amit nem követett a nettó minimálbér emelkedése. A minimálbéres dolgozó foglalkoztatása így egyre drágább lett, de a zsebben csak kicsivel marad több.

Elsősorban az adójóváírás eltörlése drágította meg a minimálbért. A kormány 2012-től teljesen megszüntette az adójóváírást, ami az alacsony jövedelmi sávban jelentett adókedvezményt. Miután ez súlyos nettó bércsökkenést eredményezett, a kormány a minimálbér 19 százalékos emelése mellett döntött.

2012-ben 78 ezer forintról 93 ezer forintra, 2013-ban 98 ezer forintra, 2014-ben 101 500 forintra emelkedett a minimálbér. Jövőre viszont ugyanúgy megmarad, hogy a minimálbér közteher-tartalma jóval magasabb, mint korábban volt. A zsebben csak kb. 70 ezer forint marad mindazoknak, akik nem tudnak családi kedvezményt érvényesíteni.

Az MTI ábrája a bruttó minimálbérről:

 

  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik