Pénzügy

Dől a pénz az állami hűtőcserére

hűtő (hűtő, )
hűtő (hűtő, )

Ötezer forinttal megemeli a háztartási gépek energiamegtakarítást eredményező cseréjéhez kapható támogatás összegét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a pályázati keretösszeget pedig további 107 millió forinttal növeli. A módosítás a korábban benyújtott pályázatokra is érvényes.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke a hűtő vagy fagyasztó vételárának 50 százaléka, de maximális értéke A+ kategóriájú gépek esetén 30 ezer, A++ és A+++ kategóriájú gépek esetén 40 ezer forint az NFM hétfői közleménye szerint. Egy igazán jó, energiatakarékos (A++) hűtő ára 80 ezertől indul., de ez is segítség.

A december 29-ig benyújtott jelentkezésekben igényelt támogatások összegét automatikusan megemelik ötezer forinttal, az ezt követően beérkező pályázatok pedig már a megnövelt támogatást kaphatják.

A pályázatot szeptemberben hirdette meg az NFM, az eredetileg meghatározott keretösszeg 627,1 millió forint volt. A tárca december 15-én azt közölte, hogy több mint 60 millió forinttal növeli a hűtő- és fagyasztócserére biztosított támogatások keretösszegét, és február közepére módosítja a pályázat beadásának határidejét.

A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati honlapon és az ÉMI Nonprofit Kft. pályázatkezelő szerv honlapján érhető el.

A minisztérium tájékoztatása szerint a hűtő- és fagyasztócserére hétfőig csaknem 18 ezer pályázat érkezett, mintegy 550 millió forintnyi támogatási igénnyel, amely az eredetileg meghatározott keretösszeg több mint 87 százalékát fedi le.

Ősszel három lakossági energiahatékonysági pályázatot hirdetett az NFM, fűtéskorszerűsítésre, háztartási nagygépek, valamint nyílászárók cseréjére, amelyekre összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás állt rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik