Pénzügy

Kivezethetik az ötforintos érméket

Bár gazdaságilag indokolt lenne a döntés, erre valószínűleg három évet várhatunk. Szóba került az 500-as pénzérme bevezetése is a Magyar Nemzeti Banknál (MNB).

Jegybanki háttéregyeztetéseken felmerült az ötforintos pénzérme kivezetése, ezzel párhuzamosan az ötszáz forintos bankjegy fémpénzzé alakításának ötlete is előkerült – értesült a Napi Gazdaság. A lap az MNB-től azt a tájékoztatást kapta, hogy 2014 és 2018 között a jelenlegi bankjegysorozat folyamatosan megújul, vagyis nincs olyan terv, amely az egyes papír alapú fizetőeszközök megszüntetését célozná. Az ötszázas „fémpénzesítése” előnyökkel járna járna az amortizáció szempontjából és az előállítás költségei sem emelkednének: a papírpénz egységnyi előállítási költsége ugyanis a biztonsági jelek miatt megközelíti a fémpénzét.

Éppen a költséghatékonyság szól viszont az ötforintos kivezetése mellett, annak legyártása már most többe kerül, mint a fémpénz névértéke. Sőt, hulladékárban mérve is meghaladja annak vásárlói értékét – írják.

Az MNB tájékoztatása szerint a forgalomban lévő ötforintosok darabszáma az elmúlt öt évben egyenletesen, mintegy 5-6 százalékkal emelkedett. Ebből arra lehet következtetni, hogy a használat során 20-25 millió darab ötös címletű fémpénz tűnik el egy-egy évben. A Nemzeti Bank úgy ítéli meg: az ötforintos érmék cserélődése nem rendkívüli, forgalomban való jelenlétük pedig érzékelhető, így azonnali kivezetésről szó sincsen. A Napi Gazdaság értesülései szerint erre legkorábban három év múlva kerülhet sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik