Pénzügy

Így érje el, hogy magasabb legyen a bére! 10 tipp

penz(210x140).jpg (pénz)
penz(210x140).jpg (pénz)

Ne alkudjon meg, ne adja áron alul magát, ha végre ott tart, hogy felveszik egy munkahelyre. Íme, néhány tipp, hogyan érhet el minél jobb eredményt ebben a lélektani csatában.

Roger Dawson szerint – aki világhírű tárgyalási szakértő, és többek között a Success magazin kikiáltott Amerika első számú üzleti tárgyalójának – az ún. win-win eredményre törekedő felek arra a két emberre hasonlítanak, akiknek csak egy narancsuk van, mégis mindketten akarják. “Egy ideig alkudoznak – írja a szakértő egyik könyvében -,aztán úgy döntenek, hogy a legjobb, ha középen elfelezik a gyümölcsöt, és mindketten megelégszenek feleannyival, mint amennyit eredetileg akartak. Kétségtelenül tisztességes megoldás.”

Ám mi van akkor, ha menet közben rádöbbennek, hogy igazából eltérőek az igényeik? Ha mondjuk, az egyikük a narancs belsejét szeretné, a másik pedig a héját? Ez a felismerés további tárgyalásokat, alkudozást szül.

Az egészséges kompromisszumra kell törekedni, és ennek a tárgyalási technikája bárki számára elsajátítható – írja a Profession.hu, mielőtt rátérne, hogyan is taktikázzunk, ha a bérünk kerül szóba.

1. Kérjünk többet, mint amennyit valójában kapni szeretnénk!

Lehet, hogy megkapjuk. Vagy lehet, hogy többet kapunk, mint amennyit kitűztünk. Mindenesetre ez tárgyalási mozgásteret biztosít számunkra, és magunkat értékesebb munkaerőként tüntetjük fel a potenciális munkaadóink előtt. (Ez nemcsak a szerződés aláírásakor jön jól, hanem az ott töltött hónapok, évek alatt is.) Azt is megakadályozzuk ezzel, hogy zátonyra fusson a tárgyalásunk. Egészséges, kétoldalú légkört teremt, és nem kényszerít alá-fölérendeltségi viszonyra bennünket.

2. Sose mondjunk igent az első összegre!

Erre ugyanis a másik fél azt fogja gondolni: “Tárgyalhattam volna jobban is!” vagy “Itt valami nem stimmel!” Kérjünk gondolkodási időt még akkor is, ha már tudjuk a választ.

3. Ne képzeljük el előre, hogyan fog reagálni a másik fél!

Így ha várakozásunkon felül egy kedvezőbb ajánlatot kapunk, ennek megörülve azonnal készek leszünk belemenni az alkuba. Készüljünk fel inkább minden eshetőségre – akár a csoda kategóriára is -, és sose mondjunk igent azonnal, még a legjobb ajánlatra sem.

4. Mindig arra az összegre összpontosítsunk, amiről tárgyalunk!

Ne hasonlítgassuk ezt a számot mások vagy a saját korábbi fizetésünkhöz, és azzal se hagyjuk magunkat befolyásolni, hogy az adott cég válságban van, illetve rossz évet zárt. Ez sok szempontból félreviszi a tárgyalást – és a saját boldogulásunkat a közeljövőre nézve is.

5. Ne higgyünk az ígéreteknek!

Ha egy viszonylag alacsonyabb bérrel szeretnének megszerezni bennünket, ám cserébe ígéretet kapunk a későbbi nagyobb mértékű emelésre – ne menjünk bele! Egy adott fizetési szintet menet közben csak minimális mértékben emel már meg a munkaadó az esetek többségében, ám ezzel is haladékot nyer – amíg mi a munkánkat és az odaadásunkat hitelezzük meg számára.

A további 5 tippért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik