Pénzügy

Jó hír: több a fogyatékosság-barát munkahely

munkahely (munkahely)
munkahely (munkahely)

Majdnem félmillióan vannak Magyarországon a fogyatékossággal élők, de közülük még mindig csak mindössze alig több mint 80 ezren tudnak munkát vállalni. Egy alapítvány próbál segíteni az érintetteknek.

A legutolsó népszámlálási adatok szerint a fogyatékossággal élők száma Magyarországon meghaladja a 490 ezer főt. A majd félmillió embernek csak körülbelül 16,5%-a, valamivel több, mint 81 ezer fogyatékos ember gazdaságilag aktív, míg a maradék több, mint 400 ezer ember gazdasági értelemben inaktívnak számít.

A Salva Vita Alapítvány 2010-ben döntött úgy, hogy bevezeti a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést. A program elsődleges célja nem változott az elmúlt öt esztendőben: segíteni az álláskereső fogyatékos emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását.

A díjat évről-évre az Alapítvány, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az American Chamber of Commerce in Hungary és a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület adja át.
2010 óta, mintegy ötven munkahely szerezte meg az elismerést, amelyre folyamatosan lehet pályázni.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

„Mivel az elismerés alapja a folyamatos fejlesztés” – mondja Pulay-Virág Borbála, a program vezetője – „a jelentkezőknek olyan fejlesztéseket kell vállalniuk, amelyek valamilyen módon elősegítik a munkahelyi esélyegyenlőség megvalósulását.”

Ilyen fejlesztésnek minősül, ha egy cég deklarálja, hogy fogyatékos embert szándékozik alkalmazni, ezért a kollégáknak, a vezetőknek felkészítő tréninget szerveznek arról, hogy miképpen lehet sikeresen együtt dolgozni egy fogyatékos munkatárssal. A pályázó vállalhatja azt is, hogy akadálymentesítést végez értelmi sérült vagy hallássérült kolléga fogadására.

Az idei év egyik díjazottja az Iron Mountain Magyarország Kft. A vállalatnál 2013-ban kezdtek el intenzíven foglalkozni a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának témájával is. A dokumentum menedzsmenttel és adatkezeléssel foglalkozó társaságnak mindössze egy év alatt sikerült megszereznie a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést.

„A folyamat kezdetén társaságunk egy külsős tanácsadó cég segítségével átvilágításra került”- mondja Takács László, a vállalat ügyvezető igazgatója-„melynek során meghatároztuk, hogy milyen munkakörökben tudnánk megváltozott munkaképességű dolgozókat alkalmazni. Ezt követően érzékenyítettük a munkatársainkat, hogy könnyebben tudják fogadni a megváltozott munkaképességű új kollégáikat. Végül a sikeres toborzás után megkezdtük a megváltozott munkaképességű kollégák integrálását a cégünkbe.”

A Fogyatékosság-barát Munkahely program szervezői már elkezdték a közös munkát a 20 legfrissebb pályázóval. Közülük, azok, amelyek sikeresen integrálják vállalati működésükbe a Fogyatékosság-barát program célkitűzéseit, 2015 márciusában kapják majd meg az elismerést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik