Pénzügy

Nyugdíj: a biztosítások egyre népszerűbbek

unoka (unoka, )
unoka (unoka, )

Jól teljesítenek a nyugdíjbiztosítások az adókedvezmény bevezetését követő első évben, amiben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyugdíjbiztosításokra vonatkozó ajánlása is jelentős szerepet játszott.

Júliusban írtuk

A felügyelet ajánlásának hatálybalépését követően havonta átlagosan 54 százalékkal több szerződés született, mint a hatálybalépés előtt – derül ki a CIG Pannónia statisztikáiból. Az ügyfelek átlagosan közel 20 évet szánnak a nyugdíjra való felkészülésre és havi 25 ezer forintot fordítanak leendő nyugdíjuk kiegészítésére.

Egyre többen gondolnak előre az időskorra

Az első év eddigi eredményei visszaigazolták, hogy a nyugdíjbiztosítások adókedvezményének bevezetése jelentős mértékben növelte a lakosság megtakarítási hajlandóságát. Egyre többen gondolnak a nyugdíjas évekre és vállalnak hosszabb távú elköteleződést is annak érdekében, hogy időskorukban is megfelelő életszínvonalat biztosítsanak maguknak.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az életbiztosító adatai szerint a nyugdíjbiztosítást választó ügyfelek átlagosan 45 éves korukban kötnek szerződést, és 20 éves időtávon tervezik megteremteni a nyugdíjas éveikre szolgáló tartalékot. A nyugdíjbiztosítások után a fiatalabb korosztályok is aktívan érdeklődnek, és már 20 éves korban megkötött szerződésekre is van példa. Az ügyfelek átlagosan havi 25 ezer forintot fordítanak a leendő nyugdíjuk kiegészítésére.

2015-ben 

Az adókedvezmény lendületet adott

A nyugdíjbiztosítások adókedvezményének bevezetésével ügyfeleink körében is érzékelhetően nőtt a hosszabb távú szemlélet, ami különösen fontos a nyugdíj esetében. Ha valaki például 20 évvel a nyugdíjba vonulása előtt köt nyugdíjbiztosítást és kezdeti havi 25 ezer forintot tesz félre, a nyugdíjba vonulásig 15 milliós tartalékra tehet szert, 8 év alatt ugyanekkora kezdeti havi megtakarítással viszont kevesebb mint egynegyede, 3,6 millió forint lesz a felhalmozott összeg – mondta a cég vezérigazgatója, Kádár Gabriella.

A nyugdíjbiztosítások a hozzájuk kapcsolódó kiegészítő biztosítások révén is erősítik az öngondoskodást, mégpedig a váratlan helyzetekre való felkészüléssel. A CIG Pannónia nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelei közül sokan választanak kiegészítő biztosítást is. Legtöbben baleseti rokkantságra, illetve halálesetre szóló biztosítást választanak, de népszerű a külföldi gyógykezeléseket is fedező kiegészítő biztosítás.

Nyugdíjpara

A jegybank szigorítása is jótékony hatással volt

Az MNB július 1-jén hatályba lépett, nyugdíjbiztosításra vonatkozó ajánlása amellett, hogy tovább erősítette a szerződők érdekeit, a lakosság biztonságérzetét is erősítette, amelynek köszönhetően még többen fordultak bizalommal a nyugdíjbiztosítások irányába.

Mindez a biztosítási piacra és a nyugdíjcélú öngondoskodásra is serkentőleg hatott. Az ajánlás hatálybalépését követően az egy hónapban megkötött szerződések áltagos száma 54 százalékkal, az új állomány összege pedig 42 százalékkal nőtt az azt megelőző időszakhoz képest a CIG Pannóniánál – tette hozzá Kádár Gabriella.

További felfutást várnak

A cég várakozásai szerint az év végéig a nyugdíjbiztosítások további felfutására lehet számítani, mivel a tapasztalatok szerint ebben az időszakban még sokan igyekeznek az éves jövedelemadójuk után igénybe vehető adókedvezményeket maximalizálni, például a már meglévő szerződésük keretében egyszeri nagyobb díjbefizetéssel, vagy új egyszeri díjas nyugdíjbiztosítás megkötésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik