Pénzügy

3 tuti tipp, ha olcsó családi házat keres

Vannak, akik nem szeretik a panelokat, vagy a soklakásos társasházakat, de arra meg nincs pénzük, hogy saját, nagy családi házat vegyenek. Íme néhány érdekes ötlet nekik.

Ahogy a Költözzbe.hu-n a keresőt beállítottuk a 2-3 szobás budapesti családi házakra, közöttük is a legnépszerűbbekre, több érdekes ajánlatot is találtunk. Ha ezekből választunk, ugyan nem feltétlenül teljesül a saját önálló ház álma, de az sem kizárt. Viszont a többi kínált ingatlanhoz képest viszonylag jó áron (és nyilván némi kompromisszummal) szerezhetünk ingatlant.

Házrész, tetőtér, és mini családi ház – nagyjából erre kell gondolni. Első ránézésre talán furcsa lehet az ötlet, de úgy tűnik, mégis sokakat foglalkoztathatják a hasonló megoldások, ha egyszer olyan népszerűek.

Házrész Pesterzsébeten, 5,8 millióért

Másfélszobás 60 négyzetméteres ingatlanról van szó, amelyben benne van a tetőtér-beépítés is. A leírás szerint az udvarban még 6 másik család lakik. Annyit tudunk még meg, hogy a lenti részen található az étkezős konyha, az egyik szoba és a fürdőszoba.
A konyhából lehet felmenni a tetőtéri szobába, ami a tulajdonos szerint nagyon jó szigetelést kapott. Közös költség nincs, a lakás összes rezsije pedig 28 ezer forint.

 

Négyzetméterre 97 ezer forintot kérnek a házrészért, amely a kétszobás családi házak kerületi átlagos kínálati árának kevesebb, mint a fele. Két hónapja keresnek vevőt. A képek alapján úgy tűnik, mintha a felső szint csak nemrégen készült volna el (vagy még készül? – de erre a szövegben nem utalnak).

Tetőtér Rákosszentmihályon 6,5 millióért

Szintén másfél szobás, 54 négyzetméteres házrészről van szó, amely még nincs teljesen készen. A szoba és a félszoba meg a fürdőszoba már elkészült (ez utóbbi szerintünk kifejezetten jól néz ki), a konyha, a feljáró és a közművek megosztása viszont még nincs meg. Kisgyermekes családoknak és kutyásoknak ajánlják különösen (az egyik képen van is egy kutyusfej).

 

Négyzetméterre kissé drágább, mint az első ajánlat (120 ezer forint), de még így is 62 százalékkal kérnek érte kevesebbet, mint a környéken található, kétszobás családi házakért. Alig két hete hirdetik.

XXII. kerületi ház 8,8 millióért

Itt már nem házrészről van szó, hanem önálló házról, melyhez telek és pince is tartozik. Igaz, a ház maga mini, mindössze 42 négyzetméteres, de van benne 2 szoba (na jó, inkább másfél), konyha, fürdőszoba, WC-vel.
A víz és a villany bent van, a fűtés pedig cserépkályhával megy, és fedett garázsban lehet parkolni.

 

Az ára pedig négyzetméterre 210 ezer forint. Viszont ez is azt jelenti, hogy az átlagos kerületi áraknál 31 százalékkal kér kevesebbet a tulaj.

Ingatlanvásárlás előtt

Nem árt ha azt is tudjuk használt lakás vásárlásakor, hogy a tulajdoni lapból sok árulkodó dolgot ki lehet olvasni egy ingatlannal kapcsolatban. Feltéve ha tudjuk, hogy mire figyeljünk. Ezért mindenképpen tanácsos kikérni a tulajdoni lapot.

Íme 7 tipp, mire figyeljünk, hogy ne legyen bukta a lakásvásárlás!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik