Pénzügy

Nyugdíjpénz: Az önkéntes pénztárak is bajba kerülhetnének

gzdasági hírek illusztráció (gzdasági hírek illusztráció, nyugdíjpénztár)
gzdasági hírek illusztráció (gzdasági hírek illusztráció, nyugdíjpénztár)

A minimum 70 százalékos tagdíjfizetési rátát csak a magánpénztáraknál vezetnék be. Végelszámolás terhe mellett. Egyelőre. Ilyen alapon azonban az önkéntes nyugdíjpénztárak sem lennének mind biztonságban.

Mint ismert, a kormány azt találta ki a még meglévő magánnyugdíj-pénztári tagok pénzének megmentésére, hogy ha minimum 70 százalékuk nem fizet tagdíjat, akkor a pénztárt végelszámolással meg kelljen szüntetni jövőre. Mert hogy az ilyen pénztár szerintük „fiktív”. Hogy ez mennyire igaz, vagy sem, azt egy nemrégiben megjelent cikkünkben tételesen cáfoltuk.

Kis haladékot kaptak

Nyugdíjpénz

Könnyítést elvileg annyit kapnak majd a pénztárak, hogy csak jövő szeptemberben fogják először vizsgálni hat hónapra visszamenőleg, hogy abban van-e két olyan hónap, amikor nem volt meg a 70 százalékos tagdíjfizetési arány.
Akinek a pénztára bajba kerül emiatt, az átléphet egy másikba, vagy ha akarja, akkor ennyi éves kitartás után feladhatja, és visszatérhet az állami nyugdíjrendszerbe.

Megmozdultak a tagok nem bíznák az államra a pénzük

A tagok azonban úgy tűnik, vették az üzenetet, és ki akarnak tartani. Legalábbis a négy megmaradt pénztárból háromban azt mondták, gőzerővel elkezdtek fizetni, és egyre nő ezeknek a tagolnak az aránya.

Igaz, a 70 százaléktól még messze van. De idő is van még egy kevés. Szóval akár meg is menekülhetnek a pénztárak. Ha másképp nem, akkor úgy, hogy a fizetni hajlandó tagokat egy intézménybe olvasztják. Bár úgy tudjuk, a magánpénztárak leginkább azt preferálnák, ha beolvadhatnának egy-egy önkéntes nyugdíjpénztárba.

No de mi lesz, ha rájuk is kiterjesztik a 70 százalékos szabályt?

A hetven százalékos fizetési arány elérése azért egyelőre elég húzós feladatnak tűnik. De az Azénpénzem.hu azt is kiszúrta nemrégiben az MNB statisztikai tábláiból, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál is átlagosan majdnem 30 százalékos a meg nem fizetett tagdíjak miatti tartalékképzés aránya a teljes díjbevételhez képest. Ebből vonták le azt a következtetést, hogy számos önkéntes pénztár sem felelne meg a 70 százalékos előírásnak.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Rákérdeztünk ezért az MNB-nél, hogy a különböző önkéntes pénztárakban (nyugdíj, egészség- és önsegélyező) a tagok hány százaléka (nem) fizet tagdíjat.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál csak a 6 hónapon túli tagdíjfizetési elmaradással rendelkező tagok arányát adták meg, ami átlagosan 50,1 százalékos volt a III. negyedév végén. Vagyis akik hat hónapnál rövidebb ideje tartoznak, ennél nagyobb arányt is képviselhetnek.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Diszkriminációszaga van

Másrészt ez csak az átlag (pénztárankénti bontást nem kaptunk), amiben ugye benne vannak azok a pénztárak is, amelyeknél a megadottnál magasabb lehet a nemfizetők aránya. Ezek alapján megerősítve érezzük, hogy ha a kormány gondol egyet, és a 70 százalékos tagdíjfizetési előírást kiterjeszti az önkéntes nyugdíjpénztárakra is, akkor biztosan köztük is lesznek, akiknek ez gondot okoz.

Más oldalról nézve a dolgot megállapítjuk, hogy ha a magánnyugdíjpénztárakra végelszámolás vár, amennyiben nem teljesítik az előírást, akkor ez diszkrimináció. Mert ezek szerint más típusú pénztár is lehet, amely nem felelne meg a tervezett szabálynak. Akkor ők is fiktívek? Vagy ez a jelző csak az eltörölni kívánt magánpénztárakra illik?

És persze mindezzel nem azt szeretnénk elérni, hogy az önkéntes pénztárakat is végelszámolással fenyegessék, ha a tagok bizonyos arányban nem fizetnek. Hanem hogy a magánpénztárakat se állítsák ilyen helyzet elé.

Éves szinten más lehet a helyzet

Az MNB válaszában megjegyezte azt is, hogy a III. negyedéves adatok nem ölelik fel az egész szektort, mert a kis pénztári besorolású intézmények (minden önkéntes pénztártípus esetén) nem negyedéves, hanem csak féléves jelentés beküldésére kötelezettetek. De azt is hozzátették, hogy ezek súlya a szektor egészén belül legfeljebb pár százalékos.

Ezen túlmenően felhívták a figyelmet arra is, hogy több pénztárnál éves szinten nézik a tagdíjfizetést. Valamint hogy az év vége közeledtével a tagok egy része a többi hónaphoz képest nagyobb összegű tagdíjbefizetést teljesít. Így a 2014. IV. negyedéves adatok lesznek majd igazán mérvadóak.

Csakhogy a magánpénztárakra vonatkozó szabály ugye 6 hónapos távlatban vizsgálná a tagdíjfizetést. És ha abba a hat hónapba éppen nem esik bele az év vége, illetve ha csak a negyedik negyedévben növekszik meg a befizetés, attól még simán lehet két olyan hónap, amikor néhány önkéntes pénztár sem felelne meg a jelenleg még csak a magánnyugdíjpénztárakra tervezett előírásnak.

A többi pénztár talán nem lenne bajban

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a pénztár alapszabálya szerint tagdíjat nem fizetőnek minősülő tagok aránya az egészségpénztáraknál 25,4 százalék, az önsegélyező pénztáraknál pedig még ennél is kevesebb, mindössze 8 százalék volt 2014. III. negyedév végén.

Megjegyezték azonban, hogy az egyes pénztárak eltérően rendelkezhetnek az alapszabályukban arról, mennyi idő után (hány hónapnyi tagdíjfizetési elmaradás után) minősítenek egy tagot tagdíjat nem fizetőnek. Vagyis itt is van némi bizonytalanság.

Ezért, mint hangsúlyozták, ezek a legyűjtött adatok csak tájékoztató jellegűek. Ez is az oka annak, hogy ilyen összesített adatokat az MNB nem publikál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik